Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Kungen får inte fira Nobelpristagarna – middagen ställs in

10 dec, 2021, 19:00 
Nobelmiddagen 2021 ställs in.
Det blir ingen traditionell Nobelmiddag 2021.

Dagen efter Nobelmiddagen brukar Kungen, enligt tradition, alltid bjuda in pristagarna till en middag på Kungliga slottet. Men i år är inget sig likt – och middagen blir inte av.

Annons
Johan T Lindwall sågar Nobel 2021: "Var är glamouren?!"Brand logo
Johan T Lindwall sågar Nobel 2021: "Var är glamouren?!"

2021 års Nobelfest ser annorlunda ut på många sätt, på grund av den rådande pandemin. Bland annat är banketten är inställd och det blir ingen dans och fest i Gyllene salen.

Dessutom är gästerna betydligt färre i år – 300 istället för 1 300. Samtliga ska även visa upp vaccinpass vid entrén.

Något annat som ser annorlunda ut i år är det faktum att Nobelpristagarna inte är på plats i Stockholm, utan tar emot sina utmärkelser i respektive hemland.

Årets nobelmiddag inställd

Detta betyder med andra ord att det inte blir någon nobelmiddag för pristagarna i år. Kungen brukar i vanliga fall alltid bjuda in dessa till Kungliga slottet dagen efter Nobelfesten.

Nobelmiddagen 2019.
Från Nobelmiddagen 2019.

Så brukar nobelmiddagen se ut

Traditionellt sätt brukar gästerna hälsas välkomna av Kungafamiljen i slottets balsal Vita havet. Därefter är det dags att slå sig ned till bords med sin bordsdam eller bordsherre.

Annons

Förutom pristagarna brukar bland annat representanter för riksdag, regering, diplomater, professorer, familjen Nobel och hovet närvara under middagen.

Under middagen 2019 hade alla i kungafamiljen en Nobelpristagare att konversera med. Dessutom hade kungen själv skjutit rådjur, som stod på menyn.

– Avslutar Nobelfestligheterna med en väldigt trevlig middag på Kungliga slottet. Grattis till alla Nobelpristagare och tack för era viktiga insatser, skrev Sofia och Carl Philip på Instagram efter 2019 års middag.

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel på Nobelmiddagen 2019.
Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel under middagen 2019.
Annons