Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovfrisören berättar! Hemligheterna bakom Nobelfrisyrerna

04 dec, 2018, 10:00 
Margareta
Madeleine Silvia Nobel
Hovfrisören Peter Hägelstam ligger bakom de flesta av drottningens Nobelfrisyrer. Här får vi reda på hur man skapar en uppsättning som håller hela natten!
Annons

Nobelfestligheterna ligger runt hörnet och banketten i Blå hallen bjuder inte bara på en klänningskavalkad – det blir också en riktig frisyrfest! Hovfrisören Peter Hägelstam, vid Björn Axén, har kommenterat några av kungligheternas mest spektakulära håruppsättningar genom åren.

Drottning Silvia Nobel
Drottning Silvia vid Nobelfesten 1991.

“Detta är ett mästerverk och en av de mest spektakulära Nobelfrisyrerna som har gjorts! Kamningen är utförd av Björn Axén själv och jag assisterade honom. Frisyren är en av mina personliga favoriter. Kamningen är en klassisk diademkamning som har vidden och en tyngd i nacken som jag tycker är så klädsam på vår drottning. Det kopplar samman hår med nacke och axlar och på så vis interageras frisyren med klänningen. Detta år hade floristen gjort ett fantastiskt jobb för att få orkidéerna i exakt samma nyans som klänningen och drottningen hade de blå safirerna till denna röda färg. Så vackert! Det gick en sus genom församlingen när hon gjorde entré!”

Annons

Silvias nejlika

Drottning Silvia Nobel
Drottning Silvia vid Nobelfesten 1995.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

“Denna kamning har jag gjort själv. Den är stor men vidden på klänning tillät mycket vidd i frisyren. På den tiden hade drottningen dessutom mycket längre hår. Jag har ett speciellt minne från detta år. Under Nobelbanketten klädde jag granen samtidigt som jag tittade på middagen och jag såg att det låg en röd nejlika vid varje kuvert. När jag stod längst upp i granen för att sätta upp stjärnan såg jag att drottningen tog sig i håret och då tänkte jag: “Nej nu faller frisyren sönder”. Men så var det inte. Det som hände var att hon hade tagit nejlikan och vid tallriken och satt den i sin frisyr.”

Annons
Drottning Silvia Nobel
Drottning Silvia och prinsessan Lilian vid Nobelfesten 2004.

“Detta är också en av mina favoriter! Anledningen till att jag gillar frisyren är för att allt var otroligt harmoniskt. Ibland kan nämligen vissa detaljer stjäla uppmärksamhet. Men så var det inte här. Diademet var väl interagerat i kamningen och fronten av frisyren var vackert rörlig.”

Kronprinsessan Victoria Nobel
Kronprinsessan Victoria vid Nobelfesten 2014.

“Här är en riktig klassiker! Det är roligt att kronprinsessan, precis som drottningen, tycker om att bära smycken i nacken. En enkel knut kan bli en ovanlig knut när den smyckas på detta sätt. Jag tycker om att man förenklar med enkla linjer. Det gör att man får smycken får mer utrymme. I denna kamning syns diademets fulla längd vilket är väldigt vackert.”

Annons
Prinsessan Madeleine nobel
Prinsessan Madeleine vid Nobelfesten 2008.

“Den här knuten är egentligen väldigt enkel gjord men har lite mer vidd en vanligt. Det finns också en gammaldags romantik i denna frisyr som är jättehärlig. Innan man sprayar den här frisyren en sista gången så kan man dra i den. Inte så att den går sönder. Det gör att håret ser levande ut.”

Prinsessan Madeleine nobel
Prinsessan Madeleine vid Nobelfesten 2012.

“Är det någon som kan bära sitt utsläppta hår med full kontroll så är det prinsessan Madeleine. Hon har en förmåga att röra sig försiktigt så att håret inte flyttar sig. En öppen frisyr kräver mycket av frisören och den här gången var det Ring Ljung som fick den äran. Han är fantastisk på att jobba i skikt. Man sprayar inte allt till en enhet utan håret är lite ledat samtidigt som det håller sig på plats”.

Läs mer

Foto: IBL

Annons