Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nobelmiddagen 2023 – allt du behöver veta om stora festen

04 dec, 2023, 12:57 

Här är allt du behöver veta om Nobelfesten 2023.

Annons

När är Nobelmiddagen 2023?

Årets Nobelmiddag äger rum i samband med att Nobelpriset delas ut, söndagen den 10 december. Nobelbanketten hålls i Blå Hallen i Stockholms stadshus, och dansen i Gyllene salen en våning upp.

Alla detaljer! Så roddas det inför NobelfestenBrand logo
Alla detaljer! Så roddas det inför Nobelfesten

Gäster vid Nobelmiddagen 2023

Förutom Nobelpristagarna och deras familjer, studenter och representanter från det offentliga Sverige, är svenska kungafamiljen alltid hedersgäster under Nobelmiddagen i Stockholms stadshus sal Blå hallen. I år representeras familjen av kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel samt prins Carl Philip och prinsessan Sofia. I Blå Hallen är maxkapaciteten 1200 gäster.

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria på Nobelfesten 2022.

Därför missar prinsessan Madeleine och Chris O'Neill Nobelfesten 2023

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill kommer inte att närvara på Nobelfesten i år. Hovets informationschef Margareta Thorgren bekräftar för Svensk Damtidning att resan från Florida till Sverige är för lång.

Annons

– De bor i USA och anledningen är dels att de var hemma nyligen, dels att det är en lång resväg.

Prinsessan Madeleine var med under Nobelfirandet år 2019. Innan dess hade Madeleine haft ett uppehåll och medverkade senast år 2016.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill missar Nobelfesten 2023.

Nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus 2023

Priserna som delas ut i Konserthuset är Nobelpriserna i fysik, kemi, medicin, litteratur och dessutom Sveriges Riksbanks pris till minne av Alfred Nobel, det vill säga ekonomipriset, som tillkom år 1969.

Varje pristagare får ta emot sitt pris – Nobelmedaljen och ett personligt, handmålat diplom av kung Carl Gustaf.

Därför delas Nobels fredspris ut i Norge och inte Sverige

Nobels fredspris delas ut i Norges huvudstad Oslo, under den 10 december. Ceremonin äger rum i rådhuset och gästas av den norska kungafamiljen. Fredspriset är det enda Nobelpriset som delas ut i Norge.

Annons

Det är inte klart varför Alfred Nobel ville att fredspriset skulle administreras av Norge, som vid tiden för Nobels död var Norge i union med Sverige. Den norska Nobelkommittén menar dock att en anledning kan vara att Nobel ansåg att Norge hade en mindre militäristisk tradition än Sverige och därmed vara bättre lämpad för att dela ut priset.

Nobelmedaljens värde

Medaljen i guld kostar 40 000 kronor för Nobelkommittén att köpa in, men om den sedan skulle säljas vidare sätts ju priset dels efter rådande guldpris och dels efter den som medaljen tidigare tillhört.

Kungligheterna på Nobelmiddagen

Kungligheterna, kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia närvarar vid årets utdelning av 2023 års Nobelpris i Stockholms konserthus. Därefter fortsätter de till Nobelbanketten i Blå hallen i Stockholms statshus, enligt tradition. Drottningen har alltid pristagaren i fysik till bordet medan kungen får prata litteratur med litteraturpristagaren.

Annons

Dagen efter, den 11 december, håller kungen middag för Nobelpristagarna på Kungliga slottet i Stockholm. Även här närvarar de kungligheterna som deltagit vid ceremonin i Konserthuset som gäster.

Kungligheternas Nobelsmycken

De svenska kungligheterna bär ordnar för att visa värdighet och status och insignierna kallas de fysiska föremål som symboliserar orden.

Kraschanen är det stora dekorerade kors som både damer och herrar bär. Kraschanen ska sitta på den vänstra sidan mellan midja och byst. Har man flera sätts de i ordning med finaste kraschan högst upp, men det får aldrig vara fler än fyra fyra kraschaner samtidigt.

Serafimerordens ljusblå band bärs från höger till vänster och längst ner fäster damerna ordenskorset. Herrarnas ordenskors hänger i ett band runt kragen. 2012 hade prins Daniel ännu inte förädlats med Nordstjärneorden.

Kungen bär flera kraschaner och de placeras efter värdighet. Finaste orden, alltså serafimerorden, sätts högst upp.

Drottning Silvia och kungen
Drottning Silvia och kungen på Nobel 2022.

Vad serveras det på Nobelmiddagen?

Vad man äter under Nobelbanketten i Stadshuset är hemligt in i det sista. Menyn inför Nobel består av tre rätter och avslöjas samma dag som Nobelfesten går av stapeln. Jimmi Eriksson och chefskonditorn Annie Hesselstad låg bakom Nobelmiddagen 2022.

Annons

Dukningen under Nobel

Det var år 1991 som kärlekssagan mellan det värmländska företaget Klässbols Linneväveri och Nobelfesten uppstod. Sedan dess har Dick Johansson haft det ärofyllda uppdraget som exklusiv leverantör inför middagen.

– För mig är det här jätteroligt naturligtvis. Hedrande på alla sätt och vis, säger Dick Johansson till Expressen.

Nobelservisen invigdes för 32 år sedan vid Nobelprisets 90-årsjubileum. Kvinnan bakom porslinet i servisen är Karin Björkquist – en av Sveriges allra främsta designers. Tallriken finns i fyra färger och ska symbolisera de fyra årstiderna, fyra kontinenter och även en del av Nobelpriserna.

Glasen och besticken till Nobelservisen har Gunnar Cyrén designat, för Orrefors. Läs om fler detaljer kring dukningen här!

Dansen efter Nobelmiddagen

Dansen hålls i Gyllene salen , helt enligt tradition, efter att gästerna har ätit trerätters i Blå hallen, alltså den 10 December.

Annons

Dansen och festligheterna brukar pågå ända in på tidiga morgon. Det tåls att tilläggas att det därefter sker inofficiella efterfester! Men då har kungligheterna tackat för sig. De är med på prisutdelningen och middagen men dansar aldrig.

Kungligheternas kläder under Nobel

Förberedelserna inför prinsessornas och drottningen Nobelklänningar kan pågå i månader. Klädkoden under Nobel är högtidsdräkt vilket betyder frack, akademisk dräkt eller det egna landets högtidsdräkt (för honom) och frackklänning med tillhörande juveler ur det kungliga smyckeskrinet (för henne).

Äntligen är det dags för Nobeldagen 2023 den 10 december!

Foto: TT

Annons