Ny undersökning! Så stort är förtroendet för Nobelfesten

Ny undersökning! Så stort är förtroendet för Nobelfesten
NU GRATIS

Nu har svenska folket sagt sitt.Förtroendet för Nobelpriset är i fritt fall – men det finns några som kan göra saken bättre:Svenska kungafamiljen.Det visar en ny undersökning Sifo gjort på uppdrag av Svensk Damtidning.

Nobelfesten har alltid engagerat svenska folket men i år väcker prisutdelningen i Konserthuset och banketten i Blå hallen starkare känslor än någonsin. Splittringen i Svenska Akademien resulterade i ett uteblivit litteraturpris och människors förtroende för, den tidigare så prestigefyllda, ceremonin svajar. Vi frågade 1084 slumpvis utvalda personer hur de känner inför det pampiga partyt i Stadshuset.

– Det har under årets skrivits spaltmeter om Svenska Akademien och Nobelpriset. Men ingen har fram tills nu frågat svenska folket om deras känslor kring allt som har hänt. Vi ville helt enkelt ta temperaturen, säger Johan T Lindwall, chefredaktör och ansvarig utgivare för Svensk Damtidning

Undersökningen som Svensk Damtidning har gjort, i samarbete med Sifo, visar att endast 15 procent av svenska folket har ”mycket stort” förtroende för Nobelpriset och 38 procent svarar att synen på utmärkelsen är ”något mer negativ” efter turerna kring Svenska Akademien.

– Det som jag tycker är anmärkningsvärt är att hela 61 procent, sex av tio svenskar, säger att deras syn på Nobel har påverkats negativt efter händelserna i Svenska Akademien, säger Johan T Lindwall.

Samtidigt är det 32 procent vars syn är oförändrad. De ser helt enkelt fram emot festligheterna som vanligt. Nästan hälften av de tillfrågade tror dessutom att kungafamiljen kan hjälpa till att stärka Nobelfestens rykte.

– Det hade varit katastrof för Nobelfesten om kungafamiljen i år hade valt att bojkotta efter alla saker som inträffat. Nu väljer nästan samtliga medlemmar att närvara vid både prisutdelning och senare middagen i Blå hallen. Att kungafamiljen är på plats stärker onekligen Nobels varumärke och rykte. De flesta vill associeras med kungafamiljen, avslutar Lindwall.

Prinsessornas glammiga klänningar och glittrande tiaror kommer, enligt många, att lysa starkare än litteraturprisets frånvaro. Det är främst män i åldrarna 65-79 år som är av den åsikten men även kvinnor lägger stor vikt vid kungligheternas närvaro.

Läs mer:

Hovfrisören berättar! Hemligheterna bakom Nobelfrisyrerna

Flippar och floppar! Nobelklänningarna vi minns

Alla detaljerna! Så förbereds det inför Nobelfesten