Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ovanliga händelsen med Victoria under festen en snackis utomlands – egna orden

13 dec, 2023, 06:00 

Kronprinsessan Victoria har blivit en snackis i utlandet, allt efter en händelse på kungens Nobelmiddag på slottet.

Annons

Alla kungafantaster har onekligen fått sig en dos kungligt glam så det räcker och blir över efter denna underbara festhelg. Årets stora happening Nobel har precis ägt rum – och vi blev inte besvikna!

Nobel är ju också lite av Sveriges fönster ut i världen, och det märks. Nu snackas det för fullt om kronprinsessan i utlandet. Det här är varför.

GLAMCHOCK! Här anländer kungafamiljen till privata Nobelpartyt på Kungliga slottetBrand logo
GLAMCHOCK! Här anländer kungafamiljen till privata Nobelpartyt på Kungliga slottet

Drottning Silvia om kampen ingen såg – mitt under Nobelmiddagen

En av höjdpunkterna när det kommer till kungliga galor och festligheter är vilka tiaror som kommer plockas fram. I det kungliga smyckeskrinet finns ju otroliga objekt, som är ovärdeliga och sitter på tung historia.

Annons

Och alla kungligheter har sina favoriter. Drottning Silvia till exempel, bar under Nobelbanketten drottning Sofias diadem, som hon också hade på sig under sin första Nobelmiddag. Den är minst sagt pampig, och plockas fram vid extra viktiga dagar, som bröllop och Nobel.

Däremot är den inte alltför bekväm, något Silvia fick lära sig den hårda vägen under Nobel 1976:

– Det är ett mycket vackert diadem – men det är väldigt svårt att bära! Det är tungt och det är stelt och det måste passa huvudet perfekt och precist, eftersom det är framtungt, annars tippar det, har hon berättat i SVT-dokumentären Kungliga smycken.

– Diademet tryckte sig in i huvudet. Jag hade SÅ ont, jag trodde att jag skulle svimma! Middagen är ju så lång, och diademet blev tyngre och tyngre. Svårare och svårare att bära.

Drottning Silvia under Nobelmiddagen 2023
Silvia såg ut att trivas i det obekväma diademet.
Annons

Kronprinsessans beslut en snackis utomlands – känslosamma sanningen

När de första bilderna från kungens middag för Nobelpristagarna släpptes kunde Svensk Damtidning berätta att kronprinsessans tiara val föll på ett med tung symbolik. Det är nämligen prinsessan Sibyllas briljantdiadem, hennes farmors.

Kronprinsessan Victoria under kungens middag för Nobelpristagarna på slottet 2023
Kronprinsessan valde att hedra sin farmor.

Egentligen var den en bröllopspresent till brittiska prinsessan Margareta, när hon gifte sig med svenska Gustaf Adolf. Men istället var det svärdottern Sibylla som bar det mest, och så fick det sitt namn.

Annons

Diademet har varit med på många viktiga dagar, tack vare dess historia. När Silvia skulle gifta sig med kungen, blev hon övertalad av svägerskorna att bära diademet på galakvällen innan själva bröllopet:

– Vi sa; ”Du måste ha det här på dig. Vår mamma måste få vara med när Carl Gustaf äntligen gifter sig!”, har prinsessan Christina sagt i Kungliga smycken.

Drottning Silvia och kungen på galaföreställning dagen innan deras bröllop.
Hagasessorna fick sin vilja igenom!

Ett lite extra känslosamt beslut av Victoria alltså, som nu också uppmärksammas i utlandet i danska Billed Bladet.

Annons

– Alla bär på sin egen unika historia. Men jag kan känna lite extra för vissa av dem eftersom de knyter an till människor. Som prinsessan Sibyllas diadem, som jag känner mig speciell i för eftersom jag vet att det är min farmors diadem, som hon bar väldigt ofta och som var en speciell gåva till henne, har hon sagt rapporterar tidningen.

Prinsessan Madeleine efter kronprinsessparets vigsel
Madeleine bar Sibylla-diademet till kronprinsessparets vigsel.

Foto: TT

Annons