Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Polisens besked om Nobelfesten i natt – tvingade att agera

11 dec, 2023, 10:00 
AvGabriella Hall
Nobelveckans höjdpunkt och årets fest blev en händelserik kväll.
Annons

Festernas fest gick av stapeln under gårdagen och festligheterna fortsatte långt inpå småtimmarna. Kungligheterna som strålade i sina otroliga kreationer höjde glamouren totalt på den redan kanske mest glamorösa middagen.

SE KLIPPET! Här anländer kungafamiljen till NobelfirandetBrand logo
SE KLIPPET! Här anländer kungafamiljen till Nobelfirandet

Kronprinsessan Victoria svepte in i Blå hallen i Stockholms stadshus i sin tidigare använda och mörklila klänning signerad Camilla Thulin. Prinsessan Sofia glittrade i sitt bröllopsdiadem och mäktiga halsband som hon bar till sin svarta klänning. Som Victoria och Sofia strålade drottning Silvia i sin spektakulära rosa klänning.

Vackra Victoria på festernas fest!

Stor bevakning under Nobel

Den festliga och glamorösa Nobelmiddagen är också en av de mest mediebevakade och prestigefyllda middagarna i världen. Kungligheter, pristagare, politiker, forskare och andra framstående personer från hela världen samlas för att hylla forskningen under en kväll fylld av härligheter.

Annons

Festligheterna bevakades inte bara av media, även polisen var på plats. Sedan de första prisen delades ut den 10 december 1901 har den storslagna ceremonin följt av banketten årligen ägt rum på den dagen.

Polisens agerande – ändrade säkerhetsarbetet

Men redan en vecka innan den stora dagen börjar firandet av Nobel och forskningen. Medan nedräkningen var i full gång gick polisen ut med beskedet att de gjort ändringar i säkerhetsarbetet under Nobelveckan, med anledning av det höga terrorhotet mot Sverige.

När Blå hallen väl var fylld med de 1 300 inbjudna gästerna och den exklusiva trerättersmiddagen var avnjuten kunde polisen strax innan midnatt berätta att det var en lugn kväll.

– Vi har haft en stab som hanterat Nobel. De säger att det varit jättelugnt hela kvällen. Inga ordningsstörningar och inga brottsanmälningar är upprättade, säger polisens vakthavande befäl Andreas Dahlin till Aftonbladet.

Nobelpristagarna på exklusiv middag med kungafamiljen

Kvällen har nu gått över till dag och ännu en Nobelmiddag som sent kommer glömmas har ägt rum.

Medan middagen blev lugn från polisens håll bjöd banketten på hyllningar, härliga samtal och dans för gästerna, en riktig succé!

Kvar återstår kungens middag för Nobelpristagarna på Kungliga slottet ikväll. En sista måltid för att hylla pristagarna och avrunda årets festligheter.

Foto: Jonas Ekströmer/TT, JONATHAN NACKSTRAND

Annons