Såg ni? 5 roliga ögonblick från Nobelfesten

Prinsessan Sofia
Victoria började plötsligt klia sig på ryggen och prinsessan Christinas bordkavaljer bar flip-flops. Här är 5 roliga ögonblick från Nobelfesten!
Annons

Kungafamiljen var på plats, pristagarna och de cirka 1 500 lyckosamma gästerna likaså. Här är några roliga höjdpunkterna som du kanske missade hemma i tv-soffan!

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria kliar sig på ryggen. Ja, vad gör man inte när kroppen lever sitt eget liv och det plötsligt börjar klia alldeles förskräckligt på huden? Det vet ju alla hur hemskt det är när det kittlar i halsen och man sitter på bion eller teatern och man bara vill hosta. Victoria har ett smart knep mot objudna hostattacker. Hon har alltid en halstablett redo i väskan. Det kan man se på prisutdelningen i Konserthuset hur hon brukar suga på en liten pastill för att hålla harklingarna borta.

Annons

Nobel 2018 Tasuku Honjos sko

Annons

Cancerforskaren Tasuku Honjo hade Nobelfestens mest iögonfallande klädedräkt för män. Han bar ett traditionellt, japanskt högtidsplagg. Tillsammans med James P. Allison tilldelades Tasuku Honjo årets Nobelpris i medicin eller fysiologi. Även om prinsessan Christina bar sina sandalett-favoriter till banketten, var japanen ett strå vassare vad gäller skorna, tycker ni inte? Är det en tjusig variant av flip-flop?

Nobel 2018

Oj, här ser vi hur det kan se ut när bordkavaljeren håller sin bordsdam i handen i stället för att eskortera på vanligt sätt. Ser lite lustigt ut! På bilden ser vi medicinpristagaren Tasuku Honjos hustru, Shigeko Honjo, gå den långa trappan ned i Blå Hallen med Michael Ashkin, som representerade sin 96-årige far, Arthur Ashkin.  I sällskap med Gérard Mourou och Donna Strickland fick Arthur Ashkin nobelpriset i fysik.

En annan nobelgrej som vi inte glömmer i första taget är alla damer i rött. Om prinsessan Sofia trott att hon skulle vara unik i sin julröda färg hade hon misstagit sig. Den ena nobelgästen efter den andra dök upp i nyansen. Och lite satte väl tv-tittarna kaffet i halsen när TVÅ prinsessan Sofia kom nedför trappan. Nej, ni såg inte dubbelt. Det var professorn

Annons

Här ovan ser ni andra damer i rött på Nobelfesten 2018.

Sara Danius är vid det här laget van vid hetluften i Svenska Akademien. Inte blev det svalare i upp-och-ned-vända GB-glassstruten i rosa och orange. Det var en imponerande klänning och cape som Sara Danius bar kvällen till ära. Med tanke på hettan inne i Blå hallen, där Nobelmiddagen serverades, kan det ha blivit riktigt svettigt där innanför.
– Det är 25 meter tyg. Det är jätteskönt, jag älskar värme. Det är lätt sidentaft. Det känns knappt att jag har något på mig, säger Sara Danius, som verkar vara en riktigt cool kvinna.

Läs mer:

Annons

Foto: IBL

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

12 kommentarer till “Såg ni? 5 roliga ögonblick från Nobelfesten”

 1. konsttanten skriver: 13 december, 2018

  Kungens bordsdam Donna Stricklands klänning, hade flera likheter med Sofias, såsom ärmarna, åtsittande ned till höften, och lite vadderande axlar, samt röd.

  Sara Danius klänning är nog inspirerad av den spanske modeskaparen Cristóbal Balenciaga, vars utställning kommer till Sverige i dagarna.


 2. Bror skriver: 13 december, 2018

  Titta en gång till på ingressbilden med Sofia!
  Är det inte just sådana här mycket mänskliga reaktioner av spontan häpenhet som man alltför sällan ser hos Madeleine. Istället är det bilden av vacker, men intill bristningsgränsen hårt regisserad kvinna, där kroppsspråket signalerar omedelbar flyktberedskap, som talar till betraktaren.
  Särskilt plågsamma är de tillfällen då man tycker sig kunna höra hennes outtalade frågor till oss: varför gör ni detta mot mig? Ser ni inte att jag inte vill? Lämna mig ifred nu, snälla…


 3. m skriver: 13 december, 2018

  Det är Geta, japanska skosandaler som enbart används till vissa traditionella klädesplagg och inte “flipflops”…


 4. josefin skriver: 14 december, 2018

  Snälla SvDam, läs pa lite om högtidsdräkter andra än frack innan ni tramsar om flip flops.


 5. konsttanten skriver: 14 december, 2018

  Sofias mimik uppstår när Silvia säger något positivt intressant; undrar vad hon sa-:)!


 6. Papaveran skriver: 14 december, 2018

  Oj man skulle kunna tro att det var minst ett världskrig som förtäljdes Sofia.. 👸


  1. konsttanten skriver: 14 december, 2018

   Papaverin: Om du tittar efter ordentligt, så är Sofias blick positiv. Dessutom lade hon sina händer över hjärtat (ses ej på denna bild), vilket visar värme av positiva känslor.


  2. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 14 december, 2018

   Det är hennes naturliga mimik. Hon verkar så inne i diskussionen att hon missar kameran som sveper förbi för ett ögonblick. Hade hon hunnit bli medveten om den, hade hon vänt sig om, kisat in i den och visat upp sitt vanliga, väl inövade ansiktsuttryck som hon alltid har på alla foton.


 7. konsttanten skriver: 14 december, 2018

  Gredelin: Varför så elak kommentar? Sofia har klarat sin roll med bravur! Fotograferna svärmar över henne med blixtar, inte bekvämt precis.


  1. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 18 december, 2018

   konsttanten
   “Elak” kommentar!?! Vari ligger det elaka? Det har du ju själv läst in i så fall!
   Jag har enbart beskrivit faktum och mina personliga iakttagelser, vilka delas av väldigt många andra personer genom åren.
   Hur hon har klarat sin roll har jag i c k e nämnt överhuvudtaget!! Nej. De där anklagelserna är sprungna ur ditt eget sinne.


 8. Barbro EvanderLindquist skriver: 15 december, 2018

  Ja, det verkar onekligen så att dessa journalistiska storheter inte har orkat ta reda på något om den i Kyoto verkande professorn i medicins klädedräkt Det är en synnerligen intressant dräkt han bär och att associera hans getas visar på en stor brist
  både kunskap och respekt!


 9. Daga skriver: 15 december, 2018

  Härlig situationsbild på vår vackra prinsessa, Sofia.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar