SVT-profilen försvann – drabbades av cancer

I många år var tv-tittarna vana vid att se henne i rutan – men sen slutade SVT med hallåor och Justine Kirk försvann från rampljuset. Efter karriären kom det hemska beskedet, hon hade drabbats av cancer.

 

När SVT bestämde sig för att sluta med hallåor som presenterade programmen i rutan för åtta år sedan var det många välkända ansikten som försvann. Ett av den var Justine Kirk, som jobbat som hallåa på kanalen sedan mitten av 90-talet. Hon fortsatte jobba kvar i några år till som bland annat programledare, men 2017 lämnade Justine sitt arbete på SVT för att stå på egna ben som frilansare.

I en intervju med Newsner berättar hon om tiden på SVT.

– SVT är en fantastisk arbetsplats. Man har fått göra så många olika jobb och så mycket roliga saker som programledare, hallåa och speaker. Men när man jobbar där tillhör man kanalen. Det är svårt att som till exempel skådespelare göra annat när man inte är helt fri, säger hon till tidningen.

Justine Kirk gjorde sin sista dag som tv-hallåa 2012, det var slutet på en era för SVT. Men i våras började de med hallåor igen, för att hålla tv-tittare sällskap i coronatider!

Hon följde äntligen sin dröm om att ägna sig åt det hon känner för, hon jobbade bland annat med att ta fram pjäser men också skrivande, skådespeleri och dans. Sen kom mardrömsbeskedet. Hon hade känt en knöl i bröstet en längre tid, men när hon först sökte vård sa läkarna att det inte var någon fara. Men i maj förra året diagnosticerades hon med bröstcancer. Behandlingen startade och hon började tappa håret.

– Jag var rädd att jag skulle förändras. Jag ville ha min energi och min kraft kvar. Håret är bara en symbol samtidigt som mitt utseende också är mitt arbetsverktyg, säger hon till Newsner.

– Jag tyckte det var fruktansvärt. Min dotter fick trimma mitt hår då jag inte ville ha peruk. Hela upplevelsen var fint, starkt och hemskt samtidigt. Min dotter körde en superkort sidecut så att vi skulle vara på samma nivå samtidigt, berättar Justine Kirk.

Behandlingen har varit oerhört tuff, berättar Justine för tidningen, men sedan några månader tillbaka är hon cancerfri.

– Jag vet att återfall är vanligt. Jag vet att man egentligen borde vara lycklig men oron finns där.

Foto: TT