Anders Bagges stora skräck riskerar förstöra allt – kyldes med ishinkar

Anders Bagges stora skräck riskerar förstöra allt – kyldes med ishinkar

Anders Bagge berättar själv att hans stora skräck riskerar att förstöra allt i Melodifestivalen.

"Idols" juryordförande Anders Bagge, 54, lurades att ställa upp i Melodifestivalen.
Nu riskerar hans stora skräck – som inneburit att han tvingats kylas med ishinkar – att leda till katastrof:
– Att jag tänker ”nej”, och så får jag en ångestattack och så går jag inte ut. Och så är det en tom scen i tre minuter i svensk television.

Anders Bagge är i vanliga fall "Idol"-juryns kramgoa ordförande som ger unga förhoppningsfulla artister input på deras prestationer.

Men nu tar han på allvar steget över till andra sidan och ska själv bedömas av svenska folket.

Med "Bigger than the universe" ska han försöka charma sig hela vägen till Avicii arena, tidigare Globen.

Aftonbladets Marcus Larsson beskrev tidigare i veckan låten så här:

"I låten sjunger ”Idol”-generationens Barbapappa om hur han sitter i ett äppelträd och tänker. Med tanke på hur mycket som händer i det där trädet kan man verkligen undra vilken växt alla inblandade egentligen puffade på när de doppade gåspennan i bläck.

”Bigger than the universe” är en maffig gräddtårta. Lager på lager med rockfett, musikalsocker och schlagerlaktos staplas på varandra.

Hur ska detta sluta? Ingen aning. Men Bagge kommer knappast ha tid att andas på tre minuter. Sången är lite som den där grönsaken med växtvärk i sagan ”Jack och bönstjälken”. Den börjar på marken och slutar högt ovanför molnen.".

Anders Bagge och Johanna Lind gifte sig 2018. Vigseln skedde i Eric Ericsonhallen, tidigare Skeppsholmskyrkan.

Patrik Österberg/TT

Anders Bagge lurades att delta i Melodifestivalen

Faktum är dock att det inte hade blivit någon medverkan om det inte varit för "Lyxfällans" tidigare programledare Mathias Andersson.

Aftonbladet har beskrivit förloppet:

– Vi hade ett möte med ganska många människor och Mathias sa: ”Kan du inte bara lyssna på den här låten och försöka övertyga X om att sjunga den?”. Jag bara: ”Men herregud vilken bra låt, hur kan man tacka nej till den? Den skulle till och med jag vilja sjunga”. Sen tänkte jag inte mer på det, har Anders Bagge berättat.

Så här i efterhand har han förstått att Mathias Andersson omedelbart började sms:a med ansvariga för Melodifestivalen angående att Bagge var positiv till att sjunga låten.

– Till slut kunde jag inte värja mig, så jag sa okej till att testa och sjunga in den och tyckte att det var riktigt roligt. Och jag har nog inte riktigt förstått än vad jag faktiskt gett mig in på. Men samtidigt har jag ångrat i 15 år att jag tackade nej till Celine Dion när hon bad mig att sjunga duett med henne i Globen. Så där har du sanningen.

Så du blev liksom lurad in i Melodifestivalen?

– Nä, lurad? eller jo, jaa... Man kan nog säga att jag blev övertalad på ett smart sätt. Mathias har varit på mig om att han vill att jag ska sjunga. Så det här var väldigt genialiskt gjort av honom.

Det lär bli en kamp för Anders Bagge.

Han har tidigare berättat om sin svåra scenskräck.

Anders Bagge, Katia Mosally, Alexander Kronlund och Kishti Tomita. "Idol"-juryn med sin ordförande i spetsen. En ordförande som kämpar mot scenskräcken.

Karin Törnblom/TT

Anders Bagges stora scenskräck – kyldes med ishinkar

För Carina Bergfeldt berättade han i SVT om katastroftankarna inför debuten.

– Det värsta som kan hända är att jag känner att jag inte gjorde allting innan, att jag inte förberedde mig tillräckligt, det kanske är en sak. Den andra saken är att jag hoppas att jag kommer ihåg texten, och att jag inte blir som tjuren Ferdinand. För det är lite så det kommer vara. Att jag tänker ”nej”, och så får jag en ångestattack och så går jag inte ut. Och så är det en tom scen i tre minuter i svensk television. Den kommer ju bli en klassiker.

Under de första åren av "Idol" var rädslan så stark hos Anders Bagge att TV4 fick vidta specialåtgärder.

– Första året i finalen satt jag med händerna i ishinkar för att kunna klara det. När jag gick av då sa jag att jag ska aldrig mer utsätta mig för det igen. Det var lika läbbigt år två, men sen blev det mindre och mindre läbbigt. Men jag hade aldrig klarat av att gå upp och sjunga nu om jag inte hade gjort ”Masked singer” först. Det var bra, har han sagt till Aftonbladet.

Anders Bagge är gift med tidigare Fröken Sverige Johanna Lind. De bor tillsammans i ett 1100 kvadratmeter stort hus, byggt 1917, på Färingsö, utanför Stockholm. Paret älskar undrar och har rad håriga vänner.

LÄS MER: John Lundviks beslut i relationen med okända sambon: ”Gjort allt i fel ordning”

LÄS MER: Bluffen i Melodifestivalen avslöjad – sjunger inte själv: "Förödande"