Anders Lundin om ångesten under tuffa tiden: "Det var hemskt"

När pandemin slog till blev Anders Lundin av med jobb och inkomst. Men nu är han snart tillbaka i tv-rutan i "Allt för Sverige" 2021.
Slå på ljud

Anders Lundin är en av Sveriges mest uppskattade tv-profiler och har lett några av de allra största programmen. Men när pandemin slog till med full kraft satte det käppar i hjulet för karriären.

Precis som för många andra inom nöjes- och kulturbranschen stod Anders helt plötsligt utan jobb och inkomst, och den drastiska omställningen var inte helt lätt att tackla.

Anders Lundins besvikelse över SVT-beskedet i fjol

Ett program där vi sett Anders leda de medverkande sedan 2011 är "Allt för Sverige". Inspelningarna till en ny säsong skulle egentligen ha dragit i gång i maj förra året, men de sköts hela tiden upp tills det till slut ställdes in.

Det var inte bara Anders som blev besviken över det tråkiga beskedet, utan även de två miljoner svenskar som brukar följa succéprogrammet.

– SVT räknar oss som ett av deras lägerelds-program som samlar nationen, säger Anders till Aftonbladet.

Nya säsongen av "Allt för Sverige" – utöver det vanliga

I tv-programmet reser amerikaner med svensk bakgrund till Sverige för att ta reda på mer om deras rötter. I slutet av tävlingen får vinnaren träffa sin svenska släktingar.

I år utlovas även något alldeles extra, då serien firar tio år.

– Det är ett jubileum för tusan! Det kommer att bli lite bjussigare överraskningar, men jag vågar inte säga mer.

Den senaste säsongen av "Allt för Sverige" 2019.

Mattias Ankrah MAN

Till skillnad från andra säsonger då programmet spelas in i maj och juni, sker inspelningarna i stället under augustimånad. Det innebär att amerikanerna får uppleva svenska traditioner som kräftskiva och medeltidsveckan i Visby.

– Det är fantastiskt spännande människor med väldigt spännande familjehistorier. Det är människor vars förfäder vi får spåra långt tillbaka i tiden, berättar Anders i intervjun.

Anders om konsekvenserna av pandemin: "Det var hemskt"

Konsekvenserna av att Anders inte längre hade något arbete i och med Covid-19 blev att han kände sig uppgiven.

– Det var hemskt i början, i stort sett alla jobb försvann ju, inkomsterna försvann. Det blev väldigt tomt. Men jag har ändå haft tur, säger han.

Då det inte längre fanns några programledarroller var Anders tvungen att hitta en annan väg i karriären. Eftersom han har en lärarexamen i historia, geografi och samhällskunskap samt är utbildad radioproducent, blev han erbjuden att medverka i en podd om svensk historia – och det blev hans räddning i de svåra tiderna.

Foto: TT

LÄS MER: Pernilla Wahlgrens livsförändring med Christian Bauer – tvingas göra om

LÄS MER: Orden om prins Oscar som chockar

LÄS MER: Hovet avslöjar Madeleines och Chris hemliga överenskommelse