Anja Pärson säger som det är – ångrar sig: "Blev inte bra"

03 maj, 2023, 16:00 
AvFelicia Plåt
Anja Pärson
Anja gick till historien under 2011 med sina 13 VM-medaljer. FOTO: TT

Anja Pärson öppnar upp om hur träningen inte alltid fungerat som den skulle.

Annons

Anja Pärson är en av Sveriges mest framgångsrika och folkkära idrottare. Hon har vunnit många medaljer under sin karriär som alpin skidåkare och har till och med blivit historisk. Under VM 2011 blev hon bäst genom tiderna och även historisk med sina 13 VM-medaljer.

Anja Pärsons karriär genom åren – från debuten 1998 till OS-guld
Anja Pärsons karriär genom åren – från debuten 1998 till OS-guld

Tog bort vilodagar

Hon har alltid kämpat hårt och haft ett tufft träningsschema för att hålla sig i toppen. Så pass tufft att kroppen reagerade negativt. I ett inlägg på Instagram skriver Anja om sin träning under sin karriär och hur den inte alltid var optimalt upplagd.

Recept.se Nyhetsbrev

"Jag var extremt duktig på att lyssna på kroppen under min karriär. Efter några år tog vi bort allt som hette vilodag. Mentalt blev det inte bra och kroppen reagerade. Jag var helt slut på vilodagarna" skriver hon i inlägget.

Annons

Ville nå toppen

Hon fortsätter med att berätta att de istället anpassade programmet efter hennes dagsform. De dagar hon var pigg körde de på ordentlig. Och de dagar hon var tröttare jobbade de mer på teknik. Vilket blev dränerande i längden.

"Det krävde enorm kommunikation och känsla mellan oss alla i teamet. Allas åsikt var lika värda och med det kom bra diskussioner om vad som var bäst eller vad som krävdes. Se skillnad på vad jag / vi ville eller vad som behövde göras för att nå toppen" skriver hon på Instagram.

"Hitta vad som funkar för dig"

Nu i efterhand förstod hon att beslutet att ta bort vilodagarna inte var hållbart. Men att det ändå var ett steg på vägen mot toppen, som även visar att vägen dit inte var helt rak. Slutligen ger hon en uppmaning till sina följare att lyssna på kroppen och hjärnan, eftersom det gör så man når sina mål lättare.

"När du sätter en målsättning för dig själv så ställ gärna frågan varför. Den kan hjälpa dig avgöra vilka val du gör. Vägen till toppen är aldrig rakt. Det är inte lätt. Det finns olika sätt att ta sig dit. Hitta vad som funkar för dig!"

Annons

Idag har Anja lagt sidorna på hyllan och fokuserar mycket på familjen. Hon är även egenföretagaren, föreläsare och har synts till i program som "Vem kan slå Anja och Foppa?".

Annons