Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Antikrundans största snackisar – sjukdom, mord och ryska miljoner

25 feb, 2023, 22:25 
Lars Johansson
Expert Knut Knutson och programledare Anne Lundberg är två av de verkliga profilerna i SVT:s megahit "Antikrundan".

Efter smått ofattbara 32 säsonger är "Anrikrundan" en av våra verkliga långkörare.
Men allt har inte varit glad folkfest och tårdrypande värderingar – programmet har också skakats av en rad allvarliga händelser som sjukdomar, död och mord.
Svensk Damtidning ger dig här de största snackisarna i SVT:s klassiker.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

PETER PLUNTKYS ILSKNA AVHOPP

En av de mest infekterade skandalerna i ”Antikrundans” historia var bråket i samband med att Peter Pluntky hoppade av 2012.

5 saker du inte visste om ”Antikrundan”Brand logo
5 saker du inte visste om ”Antikrundan”

Han riktade då hård kritik mot programmet, som han blivit ytligt och för folkligt.Även nuvarande programledaren Anne Lundberg fick ett tjuvnyp.

– SVT tror inte på att tittarna klarar ett seriöst program.Nu är det fånerier där ”Antikrundan” skickar programledaren till Paris, sa Peter Pluntky till Expressen.

Anne Lundberg höll inte med och replikerade:

– Jag tycker att det är bra att programmet har blivit mer folkligt, vi har nästan två miljoner tittat.Jag gillar folkligt, sa hon till Expressen.

Peter Pluntky som leksaksexpert i "Antikrundan" 2003.

Ett decennium senare vidhöll Peter Pluntky sin kritik.

– Jag ville inte vara med för jag tyckte att det blev sämre och sämre klass på programmet, man kan jämföra med det engelska originalet som är väldigt bra gjort, sa han till Expressen och fortsatte:

Annons

– Det blev folkligare och folkligare, till slut skulle vi käka varmkorv på torget och hoppa i sjön. Det blev för mycket jippon, man trodde inte på sin programidé och det var det jag invände mot. De andra experterna höll ju med men det var bara jag som vågade löpa ut eftersom jag inte var ekonomiskt beroende av ”Antikrundan”.Det är ju många som har tjänat väldigt bra med pengar på att vara med, de har fått ett namn så satt säga.

Lars-Yngve Johansson var expert på guld- och silversmide. Han gick bort 2018 efter en tids sjukdom. Foto: Från "Antikrundans" Facebook.

ANNE LUNDBERGS SORG EFTER LARS-YNGVE JOHANSSON

Lars-Yngve Johansson var expert i "Antikrundan" från och med 1999. Han specialiserade sig på smycken, silver och ljuskronor. I grunden var han utbildad guld- och silversmed.

2018 gick Lars-Yngve Johansson bort efter en tids sjukdom.Han blev 77 år gammal.

Annons

Sorgen i "Antikrundan"-gänget var stor.

Nära vännen Bo Knutsson, även han expert i "Antikrundan":

– Jag kan säga att under sin sjukdomstid var han i alla fall aldrig ensam. Han hade dagligen besök av vänner.

– Lars-Yngve var en väldigt färgstark figur som hade bestämda åsikter om allting.Han var väldigt rak och oerhört omtyckt av både bloggar och kunder. Det svärmade av damer i hans butik som var där och tittade på smycken, som han byggde upp långa vänskapsrelationer med.

"Anne Lundberg" sa om den bortgångna kollegan:

– Vi kom varandra ganska nära under den här resan och han hade jättemycket humor. Han älskade att umgås med folk, att berätta historier och han var en väldigt uppskattad expert bland tv-medarbetarna och de andra experterna. Han gillade livets goda, han rökte, gillade god mat och goda viner. Han gillade livets goda och njöt till fullo.

En glad och chockad Carolina Tüür då hon stöter påAlma Pihls skapelse. Foto: SVT

CAROLINA TÜÜRS RYSKA MÅNGMILJONCHOCK

Det var i januari ifjol som det lilla till rejält i "Antikrundan".

Annons

Framför smyckesexpert Carolina Tüür låg nämligen ett föremål hon kom att värdera till en och en halv och två miljoner svenska kronor.

Kvinnan som ville ha hängsmycket värderat hade fått det av en gammal släkting då hon blev färdig sjuksköterska 1971.

– Det har sålt liknande smycken för mellan en och en halv till två miljoner kronor, sa en förbluffad Carolina Tüür.

– Som smyckesexpert blir man samtidigt exalterad och får lite ont i magen när man får se ett så vackert smycke i sin originalask med det kända emblemet. Det kan vara en förfalskning, det finns massor av sådana. Det ska dessutom gå snabbt under inspelningen, man har inte så lång tid på säg att kontrollera och ta reda på mer. Men här stämmer allt. Asken med namnet, utformningen, materialet och inte minst den viktiga proveniensen.

Hängsmycket som innehar alla tiders prisrekord i "Antikrundan". Foto: SVT

Varför då denna digra prislapp?

Jo, två saker.

Dels var märket Fabergé, den juvel- och guldsmeden som bland annat jobbade på uppdrag åt Rysslands tsar Nikolaj II och skapade de världsberömda Fabergéäggen, dels var smyckets design gjord av Alma Pihl.

Annons

Hon arbetade hos Fabergé och hade själv gjort två påskägg till tsaren och över 2 000 smycken till den svensk-ryske affärsmannen Emanuel Nobel (brorson till Alfed Nobel). Han gav dem till de som arbetat och hjälpte skadade och sjuka under första världskriget.

Det är härifrån tecknet för Röda Korset kommer och är ursprungligen som är gjort av rubiner. Alma Pihl blef även berömd för sina snökristaller.

När revolutionen utbröt i Ryssland 1917 flydde Alma Pihl och hennes man till Finland. Där stannade smyckeskonstnärinnan resten av sitt liv.

Alma Pihl arbetade som lärare och var rädd att hennes ryska rötter skulle avslöjas. Därför förblev berättelsen om henne hemlig fram till bortgången 1976.

"Antikrundans" färgstarke profil är nu tillbaka i SVT-rutan. Detta efter att varit nära förlora livet då kroppspulsådern brast.

CLAES MOSERS KROPPSPULSÅDER BRAST

Claes Moser lurade 2022 döden med en hårsmån

Det var vid påsk förra året som ”Antikrundan”-profilens kroppspulsåder brast i hemmet i Vaxholm.

Annons

Två och en halv månads rehabilitering på sjukhus följde. Det innebar också att han tvingades hoppa av ”Antikrundan”.

Efter en lång återhämtning är Claes Moser nu i bra skick och snart tillbaka bland konst och antikviteter.

– Det ska bli jättekul att träffa alla, publiken och tv-produktionen. Jag känner mig riktigt taggad inför att göra comeback, har han sagt till Aftonbladet.

– Jag mår efter omständigheterna bra. Vad jag hör läkarna berätta om operationen så tycker de att jag mår exemplariskt bra. De ser det som att de har lyckats väldigt bra, men jag tycker kanske att jag borde vara ännu bättre. Jag är lite otålig och vill att allt ska bli som vanligt, men jag får väl inse att allt inte kan bli som det var, det är ju så med livet.

Knut Knutson, antikhandlare och expert i "Antikrundan", tillsammans med hustrun Charlotte Widenfeldt även hon en fena på gammalt.

KNUT KNUTSONS KÄRLEK UNDER INSPELNINGARNA

Knut Knutson har varit med hela vägen. 32 säsonger i det antikas tjänst.

Annons

Och han är utan tvekan en av "Antikrundans" absolut största stjärnor.

Vad många däremot inte vet är att hustrun och konsthistorikern Charlotte Widenfelt även hon varit en del av SVT-succén.

– Charlotte är en fantastisk kvinna. Jag står i som bara den och får ständigt nya idéer, det är osannolikt bra gjort att hon stått ut i alla år. Men det har gjort att jag kan säga att det är fortfarande och väldigt trevligt att vara gift med henne, har Knut Knutson berättat.

Paret Knutson/Widenfeldt jobbar tillsammans även till vardags på Uppsala Auktionskammare. Ändå har de inte lyckats tröttna på varandra.

– Vill vi inte så behöver vi inte träffas så ofta. Jag ligger ju ute på vägarna väldigt mycket, sedan kommer jag hem till helgen och det är jättetrevligt, har Knut Knutson sagt.

Bengt Janson mördades med 23 knivhugg. Mordet skakade "Antikrundan". Foto: SVT

MORDET PÅ BENGT JANSON SKAKADE ANTIKRUNDAN

Det var på fredagen den 14 januari 2005 som 29-åringen gick in på Norrmalms polisstation i Stockholm tillsammans med sin advokat.

Annons

Mannen erkände att han dödat en person i en lägenhet på Södermalm kvällen innan.

Det var "Antikrundans" expert Bengt Janson som bragts om livet.

När polisen tog sig in och undersökte boendet hittas han död.

29-åringen ska ha träffat Bengt Janson på krogen några timmar innan mordet och hade enligt egen utsago följt med honom hem för att dricka mer alkohol.

Mannen hävdade att han bara försvarat sig då tv-profilen gjorde sexuella närmanden.

- Jag siktade ingenstans med kniven men jag vet att jag träffade överkroppen, sa 29-åringen under rättegången.

23 gånger träffade kniven Bengt Jansons kropp.

I bröstet, i nacken, i halsen och i armarna. Även hjärtat.

Enligt tingsrätten var mordet inte tillräckligt för att ge livstid - men "att 29-åringen, efter att han förstått att han dödat Bengt Janson, passat på att stjäla datorn från lägenheten ger dock uttryck för en anmärkningsvärd kylighet", skrev rätten i domen.

Antalet knivhugg och hur dessa utdelades "medger knappast någon annan slutsats än att 29-åringen haft ett direkt uppsåt att döda Bengt Janson", skrev man också.

Efter mordet och domen har det uppmärksammats att Bengt Janson blev ett offer på grund av sin sexuella läggning.

Annons