Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Artisterna rasar mot beslutet - planerar bojkott: "Jag är mycket kritisk"

25 aug, 2023, 11:00 
Samuel Björn
Lisa Nilsson
Foto: TT.

Artisterna ryter ifrån - efter stora beslutet och omtalade debattartikeln.

Annons
Kika in i Lisa Nilssons lyxiga lantställe i skärgårdenBrand logo
Kika in i Lisa Nilssons lyxiga lantställe i skärgården

En stor och hetlevrad debatt har blossat upp mellan några av Sveriges största artister och Norrköpings kommunalråd Sophia Jarl (M). Anledningen är Norrköping kommuns nya kulturpolitik - något som startat igång både debattartiklar, ilska på sociala medier och anklagelser om kulturförakt.

Stora reaktioner på beslutet

Kulturen i Norrköping planeras att göras om i grunden av de ledande politikerna. Bland annat ska kulturförvaltning ska läggas ned och bli del av ett nytt tillväxtkontor samtidigt som en försäljning av konserthuset planeras och en minskning av anslag till Norrköpings symfoniorkester, skriver Aftonbladet.

I en debattartikel i Expressen med rubriken Kultureliten är en del av det bortskämda Sverige skriver Sophia Jarl att hon anser att kulturen inte har någon rätt att särbehandlas ekonomiskt under dessa svåra tider.

Annons

"Kultureliten i Norrköping (och uppenbarligen nu också nationellt) anser att en symfoniorkester där över 90 procent av biljettpriset betalas av skattekollektivet ska sitta i orubbat bo när all annan kommunal verksamhet tvingas spara", skriver hon bland annat i artikeln.

En som reagerat och uttalat sig efter debattartikeln är artisten Lisa Nilsson.

– Jag är mycket kritisk till nedskärningarna, säger Nilsson till Aftonbladet.

Lisa Nilsson
Lisa Nilsson är kritisk till Norrköpings nya kulturpolitik.

Hon reagerar både på hur Sophia Jarl uttrycker sig i artikeln och hennes inställning till de personer och musiker hon uttalar sig kring.

"Sättet man formulerar sig på och uttrycker sig kring kulturarbetare och sk ”kulturelit” avslöjar graverande okunskap, fördomar och allmänt kulturförakt ifrån Jarl/ M i Norrköping", skriver Lisa Nilsson i ett Instagram-inlägg och fortsätter.

Annons

"Det finns en anledning till att man gärna anlitar just Norrköpings Symfoniorkester, bland alla framstående orkestrar i världsklass som vårt rika land kan stoltsera med, de är oerhört proffessionella, mångsidiga och disciplinerade med en musikalisk höjd utöver det vanliga. Värda varenda krona".

Bojkott av staden

Artisten Tomas Andersson Wij har även han gått ut och rasat över kommunens nya kulturpolitik på sociala medier.

”Tycker vi ska ge politikerna i Norrköping vad de ber om. Jag kommer inte att spela där under 2024 och jag uppmanar mina artistkollegor som har möjlighet att inte heller göra det”, skriver han på Instagram.

Flera artister har gillat och kommenterat inlägget. Bland andra Niklas Strömstedt, 65, och Linnea Henriksson, 36.

”Det sjukaste??!”, skriver Henriksson i kommentarerna.

Sophia Jarl har svarat på kritiken hon fått och hela tiden stått upp för de beslut som majoritetsstyret i kommunen – bestående av M, L och KD med stöd av SD valt att ta.

Annons

– Vi vill se en högre självfinansieringsgrad hos kulturinstitutioner till förmån för det fria kulturlivet, har Sophia Jarl tidigare sagt till TT.

Hon har även uttalat sig om kritiken från just Lisa Nilsson.

– Jag har all respekt för att Lisa Nilson inte är politiker med ansvar för att hålla ihop en kommunal budget, säger Sophia Jarl (M) till Aftonbladet, och fortsätter.

– När de (kritikerna reds. anm.) rasar över förändrade förutsättningar så blir det på bekostnad av all annan kultur och välfärd. Det tycker jag borde göra alla de kulturarbetare som inte har den här elitistiska synen upprörda.

Annons