Avslöjandet om ABBA’s vilda turnéliv: ”Ingenting var förbjudet”

Avslöjandet om ABBA's vilda turnéliv

ABBA's världsturné i slutet av sjuttiotalet brukar beskrivas som legendarisk. Vi har talat med journalisten och författaren Leif Schulman som bevakade succékonserterna på plats.

ABBA återförenas och släpper nytt – se filmen!
Slå på ljud

Våren 1977 var låten Dancing Queen hitlåten på allas läppar och ABBA började smida planer på en längre USA-turné. Två år senare kom gruppen iväg på vad som i efterhand har beskrivits som en legendarisk världsturné med extra allt.

LÄS MER: Anni-Frids ord om Agnetha – mötet efter 40 år isär

Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid reste från Kanada, över hela den nordamerikanska kontinenten, vidare till Europas och avslutade i Japan och med dem på resan var journalisten Leif Schulman och fotografen Charles Hammarsten. Leif Schulman berättar om äventyret, som han beskriver som ett triumftåg, i boken "ABBA i Amerika - Den legendariska turnén hösten 1979".

Leif Schulman ABBA

Vilken är den mäktigaste ABBA-konserten du fått uppleva?

Den allra första konserten på gruppens USA-turné, september 1979 i Edmonton i Kanada. ABBA hade visserligen toppat listorna i USA men ingen visste egentligen hur de skulle tas emot.När konserthallen släcktes ner premiärkvällen, och Bennys orgel tonar ut i ”Gammal fäbodspsalm från Dalarna” för att plötsligt övergå i ”Voulez-Vous” och scen exploderar i ljus och alla fyra står där på scen. Hela publiken på 14 000 personer ställer sig upp och dansar. Jag får gåshud än idag när jag tänker på det.

Vem var den största festprissen och vem ville ta det lugnt efter konserterna?

– Benny och Frida var de självklara förgrundsfigurerna då efterfesterna tog vid. Under USA-turnén var det förvisso med rockmässiga mått mätt lugna tillställningar.

LÄS MER: Abba-Björn avslöjar: Så var äktenskapet med Agnetha

Var det något du förbjöds att skriva om?

– Det fanns inget som var förbjudet kring ABBA. När USA-turnén drog igång var Agnetha och Björns skilsmässa klar och Benny och Frida fortfarande ett par. Utländska journalister ställde ofta frågan om skilsmässan och hur det var att jobba tillsammans. Alla fyra i ABBA var öppna mot oss svenska journalister. Vi hängde efter konserterna och vid poolerna på hotellen.

Var Björn och Benny alltid överens?

– Björn och Benny var kompisar sedan 1966 och hade samma inställning till musiken och livet. De gillade samma sorts musik, växte upp med svensk 50-tals schlager och The Beatles, och ville uppnå samma mål. Och vägen dit var friktionsfri.

Berätta om ditt starkaste minne från turnén.

– Veckan i Los Angels då vi alla, ABBA, bandet och vi få journalister som reste med, bodde på Sunset Marquis. Ett klassiskt musikerhotell (här spelade Rod Stewart in videon till ”Tonight I´m Yours” 1981) med både bungalows och små lägenheter där man levde ett avskilt men samtidigt socialt liv. Björn och Agnetha flög hit dottern Linda som kom tillsammans med Björns nya flickvän Lena Källersjö. Fridas dotter Lise-Lott kom också hit (och jag tog hit Ann och vår lilla dotter Nicole) Med Sunset Marquis som bas avverkade man konserterna i Los Angels, San Diego och Las Vegas. Sköna och avspända dagar vid den gemensamma poolen. Rena charterstämningen.

Hur hade Björn och Agnetha det i sin relation under de där åren på resande fot?

– Björn och Agnetha hade ju skilt sig drygt ett halvt år innan USA-turnén, så det hela var relativt färskt. Dessutom hade Björn träffat sin nya kärlek Lena Källersjö bara en vecka efter uppbrottet. Relationen mellan Agnetha och Björn var vänskaplig, inte mer.

LÄS MER: Björn Ulvaeus ord om Agnetha: ”Hon ville verkligen inte”

Foto: TT, Privat