Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Avslöjar bluffen till slut – tittarna förda bakom ljuset

21 jun, 2023, 11:00 
Vendela Lönnqvist
Det är mycket tittarna inte får se...
Det är mycket tittarna inte får se...

Allt är inte som det verkar under tv-inspelningar, något Karl Fredrik Gustafsson avslöjar...

Annons
TV: Kungens stora oro för TV4-profilen Karl Fredrik GustafssonBrand logo
TV: Kungens stora oro för TV4-profilen Karl Fredrik Gustafsson

Det fifflas en hel del bakom kameran under tv-inspelningar – framför allt när det handlar om trädgårds-tv.

Det avslöjar Karl Fredrik Gustafsson, ansiktet utåt för TV4:s succéprogram "Karl Fredrik på Österlen".

Det krävs fusk under inspelningen

I programmet får tittarna följa den färgsprakande Karl Fredrik och hans sambo Petter Kjellén när de fixar och trixar på gården Eklaholm i Skåne.

Men allt är inte som det verkar. Under inspelningarna krävs det nämligen mycket fantasi för att saker ska vara i rullning.

– Det är klart att vi skarvar lite för att det ska bli bra tv, men aldrig för att lura någon. Det måste ju bli underhållande i rutan, säger Karl Fredrik.

Midsommaravsnitt spelades in i augusti

Han menar att det inte vore så kul att titta på när plantor växer. Istället fuskas det.

– Ett år skulle vi spela in att det var midsommar, men vi fick inte ihop det tidsmässigt så midsommarfesten spelades in i slutet av augusti. Då fick vi göra firandet som ett strandparty i stället. På stranden ser ju allt likadant ut oavsett. Så det syntes inte i rutan att det inte fanns några riktiga midsommarblomster i naturen just då, säger han.

"Får man verkligen göra såhär?"

Ett annat exempel som kommer på tal under intervjun med Expressen är när produktionsteamet fuskade med en kemisk process som skapas för att förlänga odlingssäsongen – så kallad varmbädd.

Annons

Istället för att skapa processen från grunden, hällde tv-teamet varm vatten på bädden för att det i rutan skulle se ut som att det kom ånga ur jorden.

– Jag var så ovan vid tv-produktion då och minns att jag faktiskt tänkte: ”Får man verkligen göra så här?”, men blev snabbt lugnad av producenten som sa: ”Man får fuska i tv, det gör vi hela tiden”, säger Karl Fredrik och poängterar att det tar ungefär ett och ett halvt år att spela in en säsong.

Fuskas under bakning

Det är inte bara trädgårdsarbetet som det fuskas kring. Även bakningen går magiskt fort i rutan:

– Det har förstås hänt att vi fuskar när vi bakar. Vi stoppar in något i ugnen ena minuten för att ta ut en likadan plåt med något färdiggräddat ur en annan ugn sekunden efter. Allt för tittarna, avslöjar Karl Fredrik i intervjun med Expressen.

Annons