Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Bathina Philipson om livet med maken Aje – bilderna från lyxvåningen

14 apr, 2021, 17:00 
Maria Roswall
Bathina Philipsson och Aje Philipsson gästar Tillsammans med Strömstedts

Kungavännerna Bathina och Aje Philipson är just nu aktuella i Tillsammans med Strömstedts, där de berättar om sin relation. Så här såg det ut när Svensk Damtidnings Maria Roswall fick komma hem till våningen på Östermalm häromåret.

Annons
Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

Ljuset flödar in genom våningens fönster, terrassdörren står på glänt och utsikten over tak- åsarna ner mot Strandvägen ar magnifik. Bathina Philipson far som en virvelvind genom våningen i jakt på sin telefon.

– Jag kommer snart, ta kaffe sa länge, måste bara hitta min telefon! Jag är verkligen hopplös när det kommer till ordning och reda, säger hon med sitt härliga skratt. Ett smittande, bullrigt skratt som man generöst bjuds på när man hänger med fru Philipson.

Bathina Philipson och maken Ajes lyxvåning på Östermalm

Vi träffas i hennes och maken Ajes hem på Östermalm i Stockholm, en fantastisk våning med rum stora som slottssalar fyllda av antika möbler, men också med ett hemtrevligt och personligt kök dar barnen fått sätta klistermarken på köksluckorna och där kylskåpsdörren är fylld av teckningar och skolscheman. Det är faktiskt som hos vilken familj som helst, hemma hos Philipsons, i mycket större skala bara...

Bathina Philipsson i sin lyxvåning som hon har med maken Aje Philipsson

Finansmannen Aje Philipson ar en av kungens nära vänner och makarna rör sig i toppen av societeten. En värld som skiljer sig markant från den Bathina själv växte upp i. Näst äldst i en syskonskara av nio stycken kom familjen till Sverige, från Syrien, 1978 och bosatte sig i en förort till Uppsala.

Annons

Bathina Philipson gästar Tillsammans med Strömstedts i TV4

– Jag kom hit som bebis och är nog ett typexempel på första generationens invandrare som inte har så superintegrerade föräldrar, men som ändå klarat att integrera mig på egen hand. Jag har alltid sportat mycket och var på fritidsklubben till sent på kvällarna, spelade handboll och pingis. Jag ser mig själv som en invandrare som har integrerat mig i Sverige och jag vet med egna erfarenheter vad som krävs, både från min sida men också från svenskarnas sida, och det är just det jag vill hjälpa andra invandrare med, att förstå att man behöver lära sig, inte bara språket, utan också integrera sig genom idrott och andra aktiviteter.

Att Bathinas engagemang ar starkt och hjärtligt märks tydligt och efter SVT-serien Bathinas skilda världar, där vi fick följa hennes resa genom fördomar och olika klasser i samhället, är det nu podcasten 'Bathina – en podcast' som är hennes fönster ut.

Annons

– Jag är bra på att fa folk att lyssna på mig och då använder jag min röst, som nu genom att prata med dig, genom min podd och genom tv-program. I podden intervjuar jag gäster som alla har invandrarbakgrund. Syftet ar att få folk från båda lägren att jobba ihop i mitten – it takes two to tango – bade svenskar och invandrare behöver bjuda till.

Bathinas Philipsson och maken Ajes beslut för barnen

Bathinas och Ajes barn är döpta i Svenska kyrkan och pratar inte arabiska, men hon tycker att det är viktigt att de har förståelse och är öppna for olika religioner.

– Jag vill visa mina barn att alla är olika men ändå lika. I en tid av islamofobi och antisemitism vill jag att de ska se att jag är stolt över att islam är en tillåtande och fredlig religion. Jag är palestinier men de har en kristen pappa och bor i Sverige, sa varför krångla till det för mycket. Jag ger dem en inblick i olika religioner men går inte in så mycket djupare på det än sa.

Annons

Bathina är inte bara rolig och spontan, hon är också väldigt frispråkig och öppen, något som gör samtalet kvickt och levande. Vi pratar om henne och Aje och vardagens ”ups and downs” och givetvis kommer vi också in på åldersskillnaden. Det skiljer 35 år mellan makarna men det är inte på grund av den som paret ibland ryker ihop om ni frågar Bathina.

Folk har reagerat på ålderskillnaden mellan Bathina och Aje

– Jag är öppen med att livet och vårt äktenskap inte alltid är en dans på rosor, men det jag kan störa mig otroligt på är att jag sa ofta får höra av andra att ”det är ju klart att ni krockar med den åldersskillnaden”. Hallå! Vi har varit ihop i 18 år så ja, vi bråkar, men någonting verkar ju gå bra i alla fall. Jag känner många som skiljer sig som inte alls har någon åldersskillnad. Så nej, jag bryr mig verkligen inte om den!

Bathina Philipsson i hemmet på Östermalm

Aje kommer in och säger hejdå innan han ska ut på sin dagliga promenadrunda runt Djurgården. Lugn som en filbunke, stilig med en varm framtoning och en självklar pondus, vilket var precis det som fick Bathina på fall.

Annons

– Vad man än faller for hos en människa sa faller man för mer än en sak, man faller for hela ”paketet” och jag föll for hans pondus, att han är trygg i sig själv, det gillar jag.

Men vi är fundamentalt olika, vi har nästan ingenting gemensamt, säger Bathina med ett stort skratt och berättar om en av deras tidiga dejter då de satt i Ajes bil.

– Vi sitter i bilen och jag pratar om oss, reflekterar om hur lite vi har gemensamt. Att jag är muslim, ung och hetsig och han är gammal, lugn och kristen. Aje är helt tyst men efter fem minuter säger han: ”Jo, en sak har vi gemensamt och det är att vi båda två tycker om DIG!” Bathina skrattat högt åt minnet.

Hennes två världar ter sig onekligen väldigt olika. Hemmalivet i förorten med föräldrar och syskon möter kungamiddagar med maken. Men en sak har de båda världarna gemensamt – de stora familjerna! Bathina har sex systrar och två bröder och Aje har nio barn, varav tre med Bathina, så de bullriga familjemiddagarna är representerade i båda världarna.

Bathina Philipssons relation med Ajes äldre barn

Bathina Philipsson i sin lyxvåning på Östermalm i Stockholm

– Jag är familjeberoende, det är barn och barnbarn, mostrar och fastrar för hela slanten. Skratt och heta diskussioner om vart annat, jag älskar det! Jag är från en stor familj och nu har jag en stor familj och om det är en sida jag verkligen beundrar hos Aje så ar det hans engagemang som pappa. Aje går upp tidigt på morgonen, tar med sig ungarna ut och lägger nät, han matar hönsen med barnen i stället för att de sitter med sina paddor. Absolut, ett liv i lyx är få förunnat men det ar viktigt att ha kvar fötterna på jorden och att vara ödmjuk och det är något han har lyckats med.

Annons

I dag har Bathina och Aje levt tillsammans i arton år, en resa kantad av bade kärlek och passion med en inte helt friktionsfri inledning. Att som ung tjej komma in och försöka få en plats i Ajes stora familj.

– Jag var väldigt ung nar vi träffades, 22 år, och förstod inte vidden av att träffa en man med sex barn. Pusslet har inte varit helt lätt, det är många inblandade men jag är alltid mig själv och det brukar gå vägen! I dag är vi verkligen en stor, härlig familj som bryr oss om varandra och gärna umgås.

Foto: Cecilia Liljeton

Annons