Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Benny Anderssons kärleksrelation gick i kras – sorgliga orden om uppbrottet

26 apr, 2024, 18:30 
Benny Andersson
Benny Anderssons kärleksrelation i kras framför en världs nyfikna ögon. Här är sanningen om kärleksuppbrottet som ändrade allt.
Annons
ABBA-stjärnornas verkliga relation i dag!Brand logo
ABBA-stjärnornas verkliga relation i dag!

1969 träffade en då 23-årig Benny Andersson 24-åriga Anni-Frid Lyngstad och gnistor uppstod.

Snart var paret förlovade och tillsammans med Björn Ulvaeus och Agneta Fältskog bildade de musikgruppen ABBA.

Nyligen markerades musikgruppens 50 år i rampljuset med en stor hyllningskväll på Cirkus i Stockholm, som fick kunglig glans.

Det får osökt blickar att kastat bakåt, mot framgångssagan ABBA. Men också mot de infekterade kärleksuppbrotten – som blev en del av gruppens fall.

Sorgliga orden om ABBA-uppbrottet

ABBA, som förvisso aldrig slutat vara aktuella, har ny kraft med Voyage-föreställningen i London som fortsätter vara en succé.

Ja, efter den 40 år långa pausen var det just detta alla ABBA-fans väntat på! Och i samband med comebacken har de fyra medlemmarna också börjat synas allt mer.

Annons

Något som dock inte kommer på tal på de röda mattorna är kärleksuppbrotten i ABBA. Först skilde sig Björn och Agnetha 1980, året därpå kom Bennys och Anni-Frids skilsmässa.

1982 började gruppens medlemmar ägna sig åt andra projekt, även om de aldrig officiellt löstes upp. Med facit i hand vet vi att det blev en återförening, även om det är abbatarer som uppträder i deras ställe när det är live.

Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson på scen efter de vunnit Eurovision
Så här såg det ut efter Eurovision-vinsten i Brighton 1974. Några år senare var båda paren skilda. Foto:REX

Tillbaka till 1982.

Där, mitt i ABBAs brinnande skilsmässor, var gruppmedlemmarna förtegna kring uppbrotten. Men i efterhand har vi fått veta mer.

I dokumentären Super trouper – 30 years of Abba har Agnetha till exempel sagt så här om separationen från Björn:

– Vi sa alltid till media att det var en lycklig skilsmässa. Men det var bara för att hålla masken utåt.

Annons

– Det finns inga lyckliga skilsmässor. De är smärtsamma, särskilt när barn är inblandade.

Det har även kastats nytt ljus mot Bennys och Anni-Frids skilsmässa. Remko van Drongelen, författare till boken Frida Beyond Abba, har sagt så här, i dokumentären Abba: Livet, karriären och återföreningen:

– Det var spänt mellan de fyra. De var två frånskilda par nu, och drivkraften att göra något mattades.

Han la även vikt vid att både Björn och Benny hittat kärleken på nytt och blivit pappor 1982, vilket inte var fallet för Agnetha och Anni-Frid. ABBA-författaren beskriver det hela som en "svår tid".

ABBAs kärleksliv i dag

Men mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. ABBA har gjort sin efterlängtade comeback och när Björn intervjuades av Apple Music 1 i samband med comebacken sa han att alla medlemmar än i dag har ett starkt band till varandra.

Benny är sedan 1981 gift med Mona Nörklit och Anni-Frid Lyngstad lever sedan 2007 med Henry Smith, greve av Hambleden. De växlar mellan att bo i Schweiz och på Mallroca.

Björn Ulvaeus skilde sig från Lena Ulvaeus efter 41 år som gifta i fjol och är numera tillsammans med danska Christina Sas. Agnetha Fältskog har inte visat upp någon ny kärlek på många år.

Foto: TTAnnons