Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Björn Hellbergs ord efter Oldsbergs död –väljer att vara helt ärlig: ”Problem”

25 okt, 2023, 06:00 
AvPer-Eric Malm
Ingvar Oldsberg , Björn Hellberg Presentation av höstens program, TV4, Stockholm, 2013-09-06(c) Karin Törnblom / IBL

Svensk Damtidning möter det mänskliga uppslagsverket Björn Hellberg – och får bland annat reda på varför det är svårare att vara domare än tävlande i På spåret.

Annons
5 skandaler i "På spåret"!Brand logo
5 skandaler i "På spåret"!

Hej Björn, hur mår du i dag?

– Alldeles utmärkt, tack. Jag inser att jag är extremt lyckligt lottad i och med att jag, utan avbrott, har kunnat arbeta i samma utsträckning sedan 1959. Dessutom är jag så priviligierad att jag kan ägna mig åt olika saker, att mitt arbete aldrig blir slentrian. Jag skriver böcker, artiklar, gör radio och tv och en mängd scenframträdande i olika ämnen.

Vi såg dig senast i “Sov gott” på Sveriges Television, hur är det med sömnen?

– Den är bra. Egentligen var det min fru som var orolig för mig eftersom jag hade sömnapné, det vill säga andningsuppehåll, på nätterna. Men det har blivit bättre. Jag hade en maskin kopplad till mig ett tag men den behöver jag inte längre.

Annons

Du och Inger har varit ett par i 45 år, vad är dina bästa tips för att få en relation att hålla?

– Först och främst så gäller det att man verkligen lyssnar på varandra och tar hänsyn till den andras behov. Livet är för kort för att lägga tid på bråk om småsaker. Det kan förstås vara vitaliserande att rensa luften ibland och vi hade faktiskt embryot till ett gräl i Visby sommaren 1990. Vi var oense om vägen tillbaka till hotellet, men efter en minut så lägrade sig lugnet i den gamla Hansa-staden. Det visade sig att hon hade rätt.

Har du någon kontakt med Björn Borg i dag?

– Ja, Björn har ringt mig några gånger nu sedan hans son Leo har inlett en förhoppningsvis framgångsrik tenniskarriär och i dag ger Björn ett helt igenom sympatiskt intryck. Det verkar också som att han är en perfekt så kallad tennispappa. Vissa tar över och styr allt in i minsta detalj, men Björn, och inte minst hans hustru Patricia, tycks ha en exemplarisk syn på uppgiften att stötta och serva sin son.

Annons

Hur går författandet nuförtiden?

– Det går bra, tack. Jag kom nyligen ut med bok nummer 27 om polisen Sten Wall. Han debuterade som roman-polis år 1981, då var han 57 år gammal. Hans åldrande är förresten något att avundas, för i den senaste boken, “Den ultimata stölden”, så har han inte hunnit bli äldre än 64 år. Den takten tycker jag skulle vara lagom.

Björn Hellberg
Björn Hellberg är inne på sin 27:e bok om kommisarie Sten Wall.

Vi måste prata om “På spåret” – först så var du oslagbar som tävlande.

– Jag var med som tävlande i fyra säsonger och vi vann varje år. Däremot så var mina lag långt ifrån oslagbara. Vi förlorade faktiskt en betydelselös match, men det laget tog vi sedan revansch på.

Till slut så var de tvungna att göra dig till domare.

– Ja, men det var mycket enklare att vara tävlande än iblandad i produktionen. Ingvar Oldsberg och jag gjorde alla ledtrådarna. Ibland var de så kluriga att vi dagen efter inte hade en aning om hur vi hade tänkt när vi satte ihop ordrebusarna. Jag var domare i 16 år, sedan tog andra över våren 2009.

Annons

Hur minns du Ingvar Oldsberg?

– Han var en enormt slagfärdig och rolig människa. Som klippt och skuren för att arbeta med tv. Ingen var mer obesvärad framför kameran än Ingvar. Som person så hade han sina sidor, bland annat så hade han svårt att hålla tider och lite problem med disciplinen i andra avseenden.

Hur håller du dig i form?

– Jag var länge aktiv tennisspelare, men kondition är förstås en färskvara. I dag är mina promenader långa och täta och de ger mycket både kroppsligt och själsligt. Det är oerhört vitaliserande att gå och fundera och filosofera i min ensamhet.

Har du träffat någon i kungafamiljen?

– Jag har visserligen talat inför kungen och Silvia, som medlem i Hallands Akademi. Men den kunglighet som jag kände bäst, och faktiskt till och med vågar kalla mig personlig vän med, var prins Bertil, hertig av Halland. Han, och hans förtjusande hustru Lillian, var alltid i Båstad under tennisveckan och vi hade alltid lika trevligt tillsammans.

Namn: Björn Hellberg

Född: 4 augusti 1944 i Borås (men har varit Laholm trogen sedan 4 års ålder)

Bor: Laholm

Familj: Hustrun Inger sedan 1979, myriader av barn och barnbarn

Gör: Författare, journalist och tv-personlighet

Aktuell: Med årets Sten Wall-deckare “Den ultimata stölden”

Annons