Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Björn Ulvaeus annorlunda liv efter skilsmässan – sanningen om nya kärleken Christina

01 okt, 2022, 01:37 
AvLinus Brännström

Efter skilsmässan och miljonuppgörelsen med exfrun Lena Ulvaeus – så här lever Björn Ulvaeus nu med kärleken Christina Sas, ny jättelägenhet och ny lyxbil.

Annons
Björn Ulvaeus dilemma med Agnetha Fältskog – efter uppbrottetBrand logo
Björn Ulvaeus dilemma med Agnetha Fältskog – efter uppbrottet

Det har varit en minst sagt händelserik tid för Björn Ulvaeus, 77. I höstas gjorde Abba sensationell comeback med ny musik – den legendariska kvartetten släppte då sitt första album på 30 år.

Samtidigt har han jobbat stenhårt med showen Abba Voyage, där de så kallade ”abbatarerna” uppträder med hjälp av banbrytande teknik i en specialbyggd arena i London. Nyligen kom beskedet att showen, som är slutsåld långt framåt, kommer att fortsätta spelas i London ett år längre än vad som ursprungligen var tänkt – på grund av hårt publiktryck har den förlängts till 2026.

Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Benny Andersson vid premiären av Abba Voyage i London.

Men som om inte Abbas comeback, som hyllats över hela världen, vore nog – Björn Ulvaeus har också gått igenom en rad enorma livsförändringar på det privata planet.

Annons

I februari i år meddelade Björn och hustrun Lena Ulvaeus att de går skilda vägar efter 41 år tillsammans.

”Efter många fina och händelserika år har vi bestämt oss för att skilja oss. Vi förblir nära och goda vänner och kommer att fortsätta att fira våra barnbarns födelsedagar och andra familjehögtider tillsammans”, sa paret då i ett gemensamt uttalande.

Björn träffade Lena kort efter skilsmässan från Abba-kollegan Agnetha Fältskog 1979. De blev sedermera ett par och gifte sig 1981 och har två gemensamma barn.

– Vi blev verkligen blixtkära. Så konstigt att man är ungkarl i en vecka och sedan bara trillar dit direkt. Men det måste ju ha varit rätt eftersom vi fortfarande är lyckligt gifta efter så många år, har Björn Ulvaeus berättat i en intervju med Dagens Nyheter 2020.

Björn Ulvaeus miljonuppgörelse med exfrun Lena

Men bara två år senare var alltså den långa kärlekshistorien över.

I samma veva blev Björn och Lena Ulvaeus äktenskapsförord känt. Där listade paret en rad tillgångar som skulle räknas som giftorättsgods – bland annat parets hus i Djursholm, ett sommarhus i Värmdö kommun, konst, bilar, en kapitalförsäkring i Isle of Man samt ett bankkonto i Sverige som enligt äktenskapsförordet alltid ska innehålla minst 20 miljoner kronor.

Lena Ulvaeus och Björn Ulvaeus
Lena och Björn Ulvaeus gick skilda vägar efter mer än 40 års äktenskap.

Enligt Expressen är giftorättsgodset, om man räknar bort bankkonto och kapitalförsäkring, värt åtminstone 100 miljoner kronor. Det innebär att Lena borde ha fått tillgångar värda minst 50 miljoner kronor efter skilsmässan.

Annons

I våras bodde Lena kvar i huset, som ligger på en egen liten ö, i Djursholm medan Björn flyttade ut. Sedan dess har båda lämnat huset, som Booli värderar till knappt 50 miljoner kronor – marknadsvärdet lär dock vara betydligt högre med tanke på husets unika läge.

Abba-stjärnans exklusiva nya våning

Men att ingen av dem valt att bo kvar är kanske inte så konstigt. Paret kände sig inte riktigt hemma i Djursholm, har Björn Ulvaeus berättat i flera intervjuer.

– Jag tillhör inte de där alls, jag bor ju här av en slump. Jag är inte med i det gänget alls, jag känner mig totalt utanför det, sa han i Expressen 2019 och berättade samtidigt att inte umgås med några andra Djursholmsbor överhuvudtaget.

– Inget ont om de som bor här, men jag har inget som helst umgänge med Djursholmare. Det har inte blivit så. Så jag är en otypisk Djursholmare kan man säga.

Ulvaeus hus i Djursholm
Familjen Ulvaeus bodde på en egen liten ö i exklusiva Djursholm.

Orsaken till att familjen hamnade i den välbärgade förorten var döttrarna.

– Vi hade bott i England och mina två döttrar var tvåspråkiga när vi flyttade hem igen 1990. Djursholm var enda stället där det fanns en engelsk skola, det är den enda orsaken till att jag flyttade hit, berättade han för Expressen.

Annons

Han sa dock samtidigt att han aldrig tänkte lämna sin lilla ö. Men efter skilsmässan blev det ända så.

Redan i mars skrev sig Björn Ulvaeus i en våning på en av Sveriges dyraste adresser – Villagatan på Östermalm i Stockholm. Det handlar om en bostadsrätt på 252 kvadratmeter som har värderats till närmare 44 miljoner kronor.

Björn Ulvaeus lyxiga bilar

Björn Ulvaeus har också uppgraderat sin bilpark med en ny lyxbil – en Mercedes-Benz EQS 580 av årsmodell 2022. Det är en fyrhulsdriven elbil från det exklusiva tyska bilmärket som i grundutförande kostar drygt 1,2 miljoner kronor men med lite extrautrustning lätt får en prislapp på upp till 1,7 miljoner kronor. Den är alltså det senaste tillskottet i en bilpark som bland annat också innefattar en annan exklusiv elbil – en Jaguar I-Pace av årsmodell 2021, som ny kostar runt miljonen.

I augusti skrev sig sedan Lena Ulvaeus på en annan mycket exklusiv adress – Tysta gatan på Östermalm. Hon bor numera i en 215 kvadratmeter stor lägenhet som värderas till 36 miljoner kronor.

Annons

Vad som händer med huset i Djursholm är oklart. Ingen är i nuläget skriven på adressen och huset har inte legat ute till någon officiell försäljning. I somras sa Lena Ulvaeus till Expressen att exparet då inte inte bestämt hur man skulle göra med lyxvillan som var deras hem i 30 år.

– Det har vi inte riktigt bestämt, sa Lena Ulvaeus till tidningen.

Samtidigt har Björn Ulvaeus redan gått vidare i kärlekslivet. Redan i maj gav Abba-stjärnan kryptiska svar om sitt kärleksliv när han intervjuades av Titti Schultz i P4 Extra.

– Ja... alltså, det där vet man inte riktigt vad man ska svara på, svarade Björn när han fick frågan om han skulle ägna sommaren åt att dejta.

– Inte helt omöjligt, fortsatte han.

Björn Ulvaeus med nya kärleken Christina Sas
Björn Ulvaeus med nya kärleken Christina Sas.

Björn Ulvaeus kärlekslycka med Christina Sas

Redan då ska Björn Ulvaeus ha fallit för Christina Sas, 49. Enligt den brittiska tidningen The Sun träffades Björn och Christina när de jobbade med Abba-skivan Voyage. Christina Sas är född i Danmark men bor i Berlin i Tyskland där hon arbetar som produktchef på skivbolaget Universal som ger ut Abbas musik.

Annons

Men det var först i juli i år som de visade upp sig offentligt på premiären av Pippi på Cirkus på Djurgården i Stockholm. Christina bar då ett guldhalsband med texten ”Björn” samtidigt som Björn såg ungdomligt fräsch ut med hår och skägg i mörkare nyans än vanlig, enligt Expressen.

– Det här är min partner Christina. Vi har dejtat ett litet tag och jag kände att jag ville ta med henne på det här eventet. Så det här är första gången som vi typ går ut tillsammans, sa Björn Ulvaeus då till Hänt.

Efteråt hälsade Björn Ulvaeus, via sin presskontakt, till Aftonbladet:

– Vi är glada och lyckliga och tycker livet är fantastiskt. Det känns underbart att få visa upp kärlekslyckan en sådan här kväll.

Lena Ulvaeus berättade också att hon visste om att Björn och Christina skulle offentliggöra sitt förhållande och önskade dem all lycka.

– Vi är inte osams på något sätt och jag önskar honom all lycka, sa hon till Expressen efter Björns och Christina kärleksuppvisning på Cirkus.

Björn Ulvaeus och Christina Sas
På premiären av Pippi på Cirkus avslöjade Björn Ulvaeus att Christina Sas är hans nya kärlek.

Björn Ulvaeus totala livsförändring

Sett i ett längre perspektiv har Björn Ulvaeus faktiskt lagt om hela sitt liv på senare år. I en intervju med Dagens Nyheter 2020 berättade han att han är nykter alkoholist.

Annons

– Det är nog tolv, tretton år sedan jag slutade. Jag hade druckit färdigt. Det påverkade mitt liv för mycket. Ja, jag var alkoholist, eller: det är man, man är nykter alkoholist, sa han till tidningen.

– Så då bestämde jag mig, gjorde mig av med det, och det var det bästa beslutet jag gjort i mitt liv. Det tog tre kvarts år eller någonting, sedan började sinnen öppna sig och kreativiteten höjdes och allt blev otroligt mycket bättre.

Han har också sagt att han är lyckligare nu än under Abbas mest framgångsrika period – han har berättat om sin envetna träning och att han tar hjälp av en terapeut.

– Jag har en existentiell filosof och terapeut som jag samtalar med två timmar varje vecka. Det är jättekul! Det är bra för existensen att prata om existentiella frågor, som livet, världen, döden, sa Björn Ulvaeus till Hälsoliv för några år sedan.

Annons