Carolas stora sorg – har fått vänta på hemskt besked

Carola Häggkvist

Carola Häggkvist har drabbats av fruktansvärda nyheter – och fått vänta på ett avgörande besked.
Slå på ljud

Carola Häggkvist har arbetat osjälviskt med välgörenhet i decennier. Redan 2010, när Haiti drabbades av ett fruktansvärt jordskalv, åkte hon till landet för att träffa sina fadderbarn på plats.

Carola reste dit med hjälporganisationen Hoppets stjärna, som driver flera skolor i Haiti.

Carola Häggkvist i sorg

Nu har det arma landet drabbats av ännu ett skalv. Minst 1 941 personer har mist livet och ytterligare 9 900 har skadats i en massiv jordbävning. Totalt har hela 60 000 hus förstörts – vilket tyder på att dödssiffrorna kan komma att stiga.

På Instagram sörjer Carola katastrofen och berättar att hon har hört av sig till Hoppets stjärna för att få en bild av läget.

Carola är orolig för hur det ska gå i Haiti.

"Väntar på besked om Hoppets stjärnas alla skolor och barn är oskadda", skriver en märkbart tagen Carola.

Hoppets stjärna har varit i kontakt med Tony Boursiquot, deras anställde på plats i Haiti. Han målar upp en mörk bild av läget.

– Otaliga offer är kvar under rasmassorna. När det gäller materiella skador är de omätbara. Det handlar om hus, kyrkor, sjukhus, skolor och infrastruktur som förstörts, säger Tony.

– Vi behöver akut hjälp med att ta hand om skadade överlevare och hjälpa dem som sitter fast under rasmassorna. Vi behöver också ambulanser som kan transportera de skadade till våra sjukhus. Sjukhusen, i sin tur, är överbelastade. Det råder brist på medicin och medicinsk utrustning.

"Våra skolbarn har klarat sig"

Men mitt i mörkret finns ett ljus.

– Just nu ser det ut som om alla våra 3 600 skolbarn har klarat sig. Det gör oss förstås oerhört lättade. 2010 rasade flera av våra skolor, och när vi återuppbyggde dem såg vi till att göra dem jordbävningssäkra. Tyvärr är alltför få byggnader i Haiti byggda på det sättet, säger Hoppets Stjärnas verksamhetschef Ulrika K Eriksson.

LÄS MER: Julvärdarnas okända tragedier: "Slutade fira jul"

LÄS MER: Kungliga älskarinnorna träder fram – avslöjar allt

LÄS MER: Mona Tumbas kärlekskamp: ”Jag förlät Sven för otroheten”