Claes Malmberg öppnar upp om känsliga ämnet – nu vågar han berätta

Claes Malmberg

Foto: TT

Den folkkära skådespelaren talar ut om den jobbiga ändringen efter cancern.

Skådespelaren och mångsysslaren Claes Malmberg, 61, senaste år har inte varit uteslutande trevliga. Mitt under pandemin fick han ett jobbigt besked – han har cancer.

Nu, två år efter diagnosen och behandlingen, berättar han om ett område i hans liv som förändrats drastiskt efter sjukdomen, hans sexliv.

Ställdes inför ett val

Claes Malmberg upptäckte att han hade prostatacancer av en slump. På sin väns råd gjorde han en läkarundersökning, och efter ett besök hos urologen slogs diagnosen fast.

– Allt gick fort och tre veckor senare låg jag på operationsbordet. Det var på påsken för två år sedan. I tre, fyra veckor efteråt hade jag kateter, sedan var det inte så mycket mer. Nu går jag på undersökningar och kollar mig, berättar han för Amelia.

När han fick diagnosen ställdes han inför ett val som skulle komma att påverka hans liv efter sjukdomen, om han skulle behandlas med strålning eller operation.

– Vid strålning är potensen inte lika utsatt, men operation ger säkrare resultat, berättar han för tidningen.

Efter funderingar och förhandlingar med sig själv, valde Claes som sagt operation som behandlingsmetod mot cancern.

"Nöden är uppfinningarnas moder"

Med operationen genomförd, blev Claes impotent, och det gjorde att saker och ting inte riktigt blev som han var van vid.

– Det är klart att det ändrar mycket i mitt sexualliv, men inte till det sämre alla gånger, säger han till Amelia, och är optimistisk.

– Det kan gå över, men finns också hjälpmedel.

Claes verkar inte ha några större problem att prata öppet om sina potensbesvär, och säger att han inte förstår varför ämnet är så stigmatiserat.

– Jag gillar att ägna mig åt sex och tycker det är roligt, men samlivet handlar om mer saker än att penetrera. Den åsikten har jag som tur är haft länge. En del av att bli äldre är att jag fått mer distans till det. Det pockar inte på på samma sätt som vid 25. Det är också en befrielse att kunna titta och tala med en kvinna, utan att fundera på det hela tiden, säger han till tidningen.

Istället har han tagit till kreativa lösningar, för att få livet med flickvännen Janiana att rulla på. Han ser turligt nog inte heller impotensen som ett så stort hinder, utan säger att han blir glad om det funkar, men kommer också klara sig som det är nu.

– Nöden är uppfinningarnas moder. Jag har inget besvär med sexlivet i sig. Det är alla detaljer som är bökiga, men än så länge är det ingen som klagar. Det är bara Janaina som vet om det, ja förutom svenska folket nu då.

Foto: TT

LÄS MER: TV4:s beslut om Sofia Geites fortsättning i Nyhetsmorgon – osäkra framtiden

LÄS MER: Kända artisten stoppas från Så mycket bättre – anledningen bakom beskedet

LÄS MER: Carolas besked om relationen med kändismannen – många reagerar