Det kommer den fjärde säsongen av ”Vår tid är nu” handla om

Under onsdagen stod det klart, succéserien ”Vår tid är nu” får en fjärde säsong med premiär julen 2020. Men vad kommer de nya avsnitten att handla om? Vi vet!

SVT:s stora succéserie Vår tid är nu skulle egentligen läggas ned efter säsong tre. Men nu kommer lyckobeskedet – serien får nya avsnitt med premiär julen 2020. Specialsäsongen kommer att visa vad som hände sommaren 1951, alltså mellan säsong 1 och 2 i serien. Regisserar gör Måns Herngren.

Vår tid är nu, som kretsar kring familjen Löwander som driver den flotta och populära restaurangen Djurgårdskällaren, har, redan från starten den 2 oktober 2017, varit en supersuccé. Tusentals – faktiskt miljoner – svenskar har varje vecka suttit klistrade för att följa Helga, Calle, Nina, Maggan och alla de andra karaktärerna i serien. Vår tid är nu har beskrivits som ”en av SVT:s största satsningar någonsin” och är en sorts familjekrönika som spänner över 25 år.

Då har säsong 3 av Vår tid är nu premiär

”En familj – tusen konflikter”, har SVT slagit fast. Och nog stämmer det. Dessutom har vi tittare, medan karaktärerna utvecklats, också fått följa Sveriges utveckling – från 1945 fram till 1970-talet.

– Det handlar ju om att fånga tidsandan i ett land, har seriens regissör Harald Hamrell berättat.

I höst, 2019, har säsong tre av Vår tid är nu premiär. I den säsongen har familjekrönikan kommit till den händelserika perioden 1968 till 1971. Men efter de avsnitten behöver fansen inte sörja särskilt länge. Redan julen 2020 kommer det, som sagt, nya avsnitt. Fyra nya sådana. Men, vad vet vi om handlingen?

Vår tid är nu

I höst är det dags för säsong tre av Vår tid är nu. Och julen 2020 kommer säsong fyra!

Det kommer säsong 4 av Vår tid är nu att handla om

Mattias Bergqvist, Expressens tv-skribent, har redan från start varit nyhetsledande i rapporteringen om Vår tid är nu. I sin blogg berättar han hur säsong fyra tar avstamp i en sommarrestaurang som familjen Löwander bestämt sig för att driva. Året är, som bekant, 1951.

” De fyra nya avsnitten börjar har ett halvår gått efter att första säsongen tog slut. Familjen Löwander och Djurgårdskällarens personal ska driva sommarrestaurang i Stockholms skärgård”, skriver Mattias Bergqvist och Expressen.

Självklart är seriens röda tråd, kärlekshistorien mellan överklassflickan Nina och kökspojken Calle, en central del i historien. 

– När säsong två började så var ju plötsligt Nina och Calle ihop utan att man fick se hur det gick till. Därför fanns det en lust hos manusförfattaren Ulf Kvensler att berätta den historien. Vi ska försöka fånga den fantastiska sommarkänslan och berätta en historia om passion och förälskelse som man gärna vill se när det är som mörkast på året, säger Måns Herngren till Dagens Nyheter. 

När seriens fjärde säsong tar sin början har Nina försökt begå självmord. Han har legat inne på sjukhus och är inte alls återställd.

Vår tid är nu

Foto från Vår tid är nus första säsong.

– Nina är lite gäst i sitt eget liv. Hon äter fortfarande starka lugnande mediciner och vilar väldigt mycket. Erik och Helga fattar alla beslut, hon har inget eget ansvar. Christina sköts om av barnflickan Kerstin, berättar manusförfattaren Ulf Kvensler för Expressens tv-skribent. 

På rollistan för säsong fyra står, bland andra, Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Peter Dalle, Josefin Neldén, Anna Bjelkerud, Rasmus Troedsson och Malin Persson.   

Också en annan kärleksrelation kommer att få utrymme i säsong fyra av Vår tid är nu. Den mellan Helga Löwander (Suzanne Reuter) och köksmästare Backe (Peter Dalle).

– Det har varit en fröjd att ha Helga och Backe tillbaka igen. Det är så roligt att skriva för Suzanne Reuter och Peter Dalle. Jag tror det blir ett kärt återseende för publiken också, berättar manusförfattaren Ulf Kvensler för Expressens tv-skribent.

En annan kär karaktär är servitrisen Maggan. Hur ska det egentligen gå för henne, och hennes lille son Uno?

– 1951 var första året som alla löntagare hade tre veckors lagstadgad semester, så Maggan är faktiskt bara med i tre avsnitt. Hon och Uno åker till Haverdal i Halland och bor i stuga. Men i övrigt träffar hon en ung och framåt servitris, Eivor, som hon ser mycket av sig själv i. När servitrisen börjar umgås med en rikemansson ute på ön blir Maggan orolig att Eivor ska råka ut för en oönskad graviditet, som hon själv gjorde. Men hur mycket bör hon egentligen lägga sig i, och på vilket sätt? Sådana frågor upptar Maggans tankar sommaren 1951, berättar Ulf Kvensler för Mattias Bergqvist.

Foto: SVT