Doktor Mounas rädsla inför Let's dance: ”Har allt att förlora”

19 mar, 2022, 10:03 
AvLinus Brännström

Hon är känd som forskare och entreprenör med full kontroll.
Men i Let's dance tvingas nu Mouna Esmaeilzadeh visa helt nya sidor av sig själv.
– Ska jag verkligen skämma ut mig inför hela svenska folket, säger hon.

Annons
Här är alla vinnare av ”Let’s dance”!
Här är alla vinnare av ”Let’s dance”!

SMouna Esmaeilzadeh, 41, är läkare, forskare och entreprenör. Tack vare sin medverkan i bland annat Nyhetsmorgon har hon blivit Doktor Mouna med hela svenska folket och på senare år har hon också medverkat Svenska powerkvinnor.

Men när hon fick frågan om att ställa upp i Let's dance tvekade hon rejält.

– Jag tänkte att det vore helt galet. Ska jag verkligen skämma ut mig inför svenska folket? Sedan är ju jag världens mest otränade person. Jag har aldrig tränat och har ingen kondition, ingen styrka, ingen flexibilitet – allt det som man behöver här, säger Mouna Esmaeilzadeh.

Mouna Esmaeilzadeh säger att hon har allt att förlora på att ställa upp i Let's dance.

”Min plikt att göra vetenskapen sexig”

Ändå tackade hon ja och nu ska hon dansa i det stora TV4-programmet tillsammans med proffsdansaren Tobias Wallin.

Annons

– Jag har ju inget att vinna och allt att förlora. För mig är det en inre resa, där tror jag att jag har något att vinna, men alla de yttre attributen skulle nog säga ”don't do it", säger Mouna Esmaeilzadeh.

Att hon till slut valde att ställa upp i Let's dance beror på den process hon har gått igenom sedan hon började synas i tv. Från början tyckte hon till och med att det kändes oseriöst att förklara Nobelpriser på ett lättbegripligt sätt.

– Men sedan kom jag på att det är min plikt att sprida vetenskap och att göra vetenskapen sexig. Att få människor att förstå fakta och kunskap, säger Mouna Esmaeilzadeh.

Doktor Mouna dansar med Tobias Wallin i Let's dance.

”Höll mycket på integriteten”

Ytterligare ett lager skalades av när hon tackade ja till Svenska powerkvinnor där mer av hennes liv visades upp.

Annons

– Då tyckte jag att det var okej att vara med i tv och förklara vetenskap men jag höll väldigt mycket på integriteten och det privata. Men det blev ytterligare ett steg för att komma ut med mitt budskap, jag har ett budskap och ser tv som ett medium, säger hon.

Let's dance gör dock Mouna Esmaeilzadeh bara för sin egen skull.

– Jag är van vid att det är väldigt seriöst och att man ska försöka förbättra världen. Det här gör jag bara för mig själv, säger hon.

– Det blir mycket mer egoistiskt, det här gör jag bara för att jag tycker att det är kul och tidigare hade det varit svårare för mig att rättfärdiga det. Men nu känner jag bara att ”fan, nu kör jag”.

Annons