Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ebba Busch utskälld för orden: "Mest korkade jag hört"

10 sep, 2021, 11:00 
Ebba Busch och Herman Lindqvist

Ebba Busch får mycket kritik för ett uttalande under sitt senaste tal.

Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 35?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 35?

Ebba Busch är känd för att ta ut svängarna ordentligt när hon står i talarstolen. Speciellt när det är någon av hennes politiska motståndare som diskuteras.

Igår torsdag höll Ebba ett tal i Hjo. Magdalena Andersson, finansminister och storfavorit att ta över partiledarrollen i Socialdemokraterna när Stefan Löfven avgår, fick sig en rejäl känga – med historiska förtecken.

– Alla vet att Magdalena Andersson är lite grand som Socialdemokraternas kardinal Richelieu, viskandes i Stefan Löfvens öra. Hans misslyckanden är hennes misslyckanden, sa Ebba.

Ebba Busch utskälld för orden om Magdalena Andersson

Kardinal Richelieu är en mytomspunnen gestalt. Han levde på 1600-talet och var kungen Ludvig XIII:s främste rådgivare.

Så här beskrivs han av tidningen Världens historia.

"Verklighetens Richelieu enade Frankrike mot både inre och yttre fiender. Han hanterade sina motståndare genom kompromisser, intriger och rena hot", skriver magasinet.

Annons

Parallellen mellan kardinal Richelieu och Magdalena Andersson har fått många att höja på ögonbrynen. Inte minst landets historieintresserade.

– Det är en grov anklagelse. I mina öron låter det heltokigt. Det förutsätter att det egentligen inte varit Stefan Löfven som varit statsminister, utan att Magdalena Andersson dragit i alla trådar i det fördolda, säger Dick Harrison, professor i Historia vid Lunds universitet, till Aftonbladet.

Dick tycker att man ska vara försiktig med att använda kardinal Richelieu i sina jämförelser.

– Han har blivit ett begrepp. Man drar gärna Richelieu-kortet när man vill få en politiker att verka vara skum. Ebba Busch använder honom utan att egentligen veta vad han gjort skulle jag tro, säger han.

Svensk Damtidnings krönikör Herman Lindqvist, som har skrivit en uppsjö böcker om historiska skeenden och gestalter, är ännu mer rakt på sak.

– Det var det mest korkade jag hört, säger han till Aftonbladet.

– Det är faktiskt en ganska rolig historia. Det visar att Ebba upphöjer Magdalena till en av Europas högsta ledare och framställer sig själv som en liten frikyrklig pastor.

Annons