Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter jättebråket i Trädgårdstider – programledaren avslöjar hur tittarna luras

28 apr, 2024, 13:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Nu kommer fler saker fram i ljuset efter stordramat kring "Trädgårdstider".
Annons

Det blev en riktig skräll när SVT lanserade programmet "Trädgårdstider" 2009.

Filip & Fredriks fräcka drag i SVT – vädjat i flera årBrand logo
Filip & Fredriks fräcka drag i SVT – vädjat i flera år

Programledarna för "Trädgårdstider"

Ingen hade nämligen kunnat ana hur populärt programmet skulle bli. Men siffrorna talade för sig själva och än idag är det ett uppskattat inslag i tablån.

I början spelades det in i paret Mandelmanns trädgård, men idag leds programmet av kvartetten Pernilla Månsson Colt, John Taylor, Malin Persson och Adam Aamann.

Tittarna bjuds på tips och tricks för att få till en riktigt härlig och grön trädgård – och såklart en hel del matlagning.

Storbråket i "Trädgårdstider"

Men det är inte bara guld och gröna skogar i det blomstrande programmet. Nyligen gick en tungviktare inom trädgårdsbranschen till attack mot produktionen bakom "Trädgårdstider".

Annons

Ett inslag fick nämligen Cecilia Wingård, som driver ett välkänt växthus och har drygt 40 000 följare på Instagram, att reagera.

Hon ansåg nämligen att produktionen hade stulit hennes metoder för att odla luktärter, och dessutom misslyckats på kuppen.

"Och sen tycker jag ju att SVT Trädgårdstider kunde hört av sig om de tänkt använda mina utprovade odlingsmetoder och då kanske gjort rätt också. Ja, lite sur är jag. Man kan inte bara knycka andras idéer och låtsas att man kommit på dem själv. Nu känner jag faktiskt att jag är jättesur!", skriver Cecilia bland annat på Instagram.

SVT:s svar efter kritiken mot "Trädgårdstider"

När Svensk Damtidning nådde SVT, kommenterar de att det finns otalig information om just den metoden på internet.

Annons

"Tekniken att odla luktärter i plastpåse finns det mängder av information om på nätet. Cecilia är en av de många duktiga odlare som tipsar om den här metoden både i Sverige och utomlands", skriver programmets redaktion i ett mejl.

Cecilia anmäler SVT

”Jag presenterade min metod i tryck första gången i min bok 'Luktärt' som kom 2018, men den finns lätt åtkomlig på min egen hemsida Blomstersafari.se Kan SVT:s programledare verkligen använda sig av andras ideer utan att hänvisa till upphovsman?”

”Jag är upphovsman och välkänd av många som starkt reagerat på SVT:s "Trädgårdstider" sätt att presentera min ide som sin. Kan tyckas vara en bagatell, men för mig viktig", skriver Cecilia Wingård i sin anmälan.

Victorias brådskande samtal till Marcus Oscarsson – vägrar svara på fråganBrand logo
Victorias brådskande samtal till Marcus Oscarsson – vägrar svara på frågan

Programledaren avslöjar tricket bakom kulisserna

I inslaget som Cecilia reagerade på, var det John Taylor som agerade programledare och odlade luktärter.

Men nu avslöjar hans programledarkollega Malin Persson att det ligger mer arbete bakom produktionen.

– Hur mycket planering som ligger bakom ett program. Hur lång tid det tar att få ihop en hel timmes program och hur lite av materialet som vi spelar in som faktiskt visas i rutan, säger hon till Nyheter24.

Och även om det ser så ut, är det inte bara programledarkvartetten som har gröna fingrar. Det är ett helt team som ligger bakom grönskan i trädgårdarna.

– Nej, vi är ett helt team som hjälps åt.

Annons