Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Enorma ilskan mot Melodifestivalen – nu tvingas de panikändra

03 feb, 2024, 18:08 
Vendela Lönnqvist
STOCKHOLM, SVERIGE 20231201Artisterna till Melodifestivalen 2024 presenteras på SVT.Foto: Henrik Montgomery / TT / Kod 10060Henrik Montgomery/TT
Nu svarar Melodifestivalens projektledare – efter starka kritiken.
Annons

Att huvudpersonerna under Melodifestivalen inte är några andra är artisterna är ingen hemlighet – det är ju trots allt de som står på scen och framför deras nummer.

Samir Badrans stora ånger efter tabben i MelodifestivalenBrand logo
Samir Badrans stora ånger efter tabben i Melodifestivalen

Låtskrivarna nämns inte – nu kritiseras musikprogrammet

Men bakom varje låt finns ju som bekant ett antal ansikten, och så sent som förra året fick låtskrivarna deras namn uppropade inför varje framträdande.

Det är dock ingenting som verkar följa med under årets premiär av Melodifestivalen – åtminstone inte enligt genrepen.

Det är något som låtskrivaren Linnéa Deb, 46, nu starkt kritiserar.

– Det är så att vi låtskrivare har puttats tillbaka nu, år efter år. I år säger man inte ens våra namn. Vi har ju diskuterat det, alla låtskrivare. Det handlar inte så mycket om att synas, det handlar om respekten någonstans, säger hon till Aftonbladet.

Annons

Har vunnit Eurovision Song Contest

Linnéa är en av årets låtskrivare, som så många gånger tidigare. I år står hon bakom bandet Smash Into Pieces låt.

– För oss är det så otroligt viktigt att få synas i det här forumet. Det ger oss vidare jobb och det är det som gör att vi fortsätter att skriva år efter år. Vi träffar människor här, vi syns, låtskrivarna får någon typ av status på något sätt och år och efter år försvinner vår status mer och mer. Det är så otroligt tråkigt. Vi låtskrivare har redan så liten status som det är.

Linnéa var också upphovspersonen bakom Måns Zelmerlöws "Heroes" – som han till och med kammade hem Eurovision Song Contest med.

"Det här är en otrolig besvikelse"

Hon har också vunnit Melodifestivalen tre gånger med sin skrivna låt. Trots det klarar hon månaden ut på håret, menar Linnéa.

Annons

– Då säger folk ”men du har ju vunnit Eurovision”. Men det är så det ser ut för oss, vi har ingen status och allt dras ner, ner, ner. Det här är en otrolig besvikelse. Man börjar känna lite att det här var spiken i kistan, nu har ni verkligen visat vårt värde här.

– Det är så tråkigt bara. Tyvärr blir jag alltid den kvinnan som går ut och klagar, men då får det bli så, vad ska jag göra. Det här handlar inte om att vi ska vara några stjärnor, det är artisterna som är våra stjärnor, fortsätter hon till Aftonbladet och poängterar att det inte är någon kritik mot tävlingsproducenten Karin Gunnarsson.

Även Thomas G:son, 55, som i år står bakom både Elisa Lindström och Melina Borglowes låtar, är besviken. Han menar att det trots allt är låtskrivarna som är grunden till musiken.

Nu svarar Melodifestivalen

Enligt Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka har årets upplaga av musikprogrammet provat på ett nytt sätt att presentera upphovspersonerna – och står fast vid att de får representation.

”Det är mycket som ska få plats och vi har i år prövat att berätta vilka dom är på ett annat sätt. Vi kommer självklart utvärdera detta upplägg för att se hur det togs emot av tittarna", skriver han i ett sms till Aftonbladet.

Men efter kritiken kom panikändringen – något han bekräftar för Aftonbladet i ytterligare ett sms:

”Vi ville testa ett annat format och har nu lyssnat på den berättigade kritiken och utvärderat så vi kommer lägga tillbaka att låtskrivarna nämns i kvällens program.”

Annons