Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Eva Rydberg avslöjar sanningen – efter bråket med teatern: "Vill inte alls sluta"

01 aug, 2023, 17:45 
Felicia Plåt
Eva Rydberg
Eva Rydberg tar nu över Sundspärlan. Foto: TT

Eva Rydberg berättar sanningen om varför hon fick lämna Fredriksdalsteatern.

Annons

Eva Rydberg är en av Sveriges största och mest framgångsrika skådespelare. Hon har även under 28 år drivit Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Men tidigare i sommar förklarade Eva att hon kommer att lämna teatern och att hon istället kommer fokusera på familjen.

TV: Victorias kommentar till personen i folksamlingen: ”Missnöjd?”Brand logo
TV: Victorias kommentar till personen i folksamlingen: ”Missnöjd?”

– Jag vill verkligen lägga av och känner inget vemod. Alla somrar har ju försvunnit och det ska bli jätteskönt att vara ledig och slippa alla krav. Jag har också fyra barnbarn och det ska bli kul att vara mer med dem, sa hon till Aftonbladet då.

Sanningen kommer fram

Men det visar sig att det inte var hela sanningen. Nu berättar Eva om den verkliga anledningen till vad som hände och att hon egentligen inte allt ville sluta med teater. Detta berättade hon för Aftonbladet efter att det blivit klart att hon istället tar över Sundspärlan i Helsingborg. Hon menar att det hela handlade om att hon inte fick förtroendet av "kulturen" i Helsingborg.

Annons

– Det var en liten vit lögn. Jag ville ha en lugn sommar och inte få den förstörd, men nu kan jag berätta det här när vi har fått den här teatern. De hittade på att jag inte ville spela längre, då fick jag låtsas som att det var så.

Hon menar att bland annat kulturdirektören Mats Hallberg i Helsingborg ville förnya utbudet på Fredriksdalsteater, och att Evas idéer inte räckte till.

– Jag har spelat musikaler, komedi, Molière. Det ska vara helt nytt nu och då har det blivit lite opinion här i Helsingborg. Det har kommit ut att de vill ha något helt annat, men publiken vill ha det som jag spelar. Då ändrade de sig och sa att ”vi ska ha det som Eva Rydberg har gjort”, men de frågade inte mig utan då ska andra få komma till, säger Eva till Aftonbladet.

Istället ska Fredriksdalsteatern drivas av bolaget Anagram som bland annat komikern Anders Jansson har varit med och grundat.

"Blev otroligt ledsen"

Eva fortsatte dock att kämpa och gick ihop med det stora produktionsbolaget 2Entertain och de skickade in en ansökan om att tillsammans driva teatern, men de fick ett nej. Däremot hade 2Entertain fått förfrågan om att själva ta uppdraget, vilket Eva inte tyckte var snyggt skött.

Annons

– Vi fick inte uppdraget, men då hade de ringt 2Entertain och sagt att ni får det, men inte Rydberg. Jag blev så otroligt ledsen. Att bli behandlad så här är inte snällt. Jag har velat komma och prata med dem, men det har inte de velat, säger hon till Aftonbladet.

Aftonbladet har även pratat med Mats Hallberg och frågat om han försökt motarbeta Eva, vilket han nekar. Han menar att det handlar om olika parametrar och att han inte har något emot Eva.

Kommer inte återvända

Nu har Eva tagit nya tag och ser fram emot att driva Sundspärlan och att fortsätta med teater. När hon får frågan om hon kommer återvända till Fredriksdalsteatern nästa år svarar hon rakt och ärligt.

– Som det känns nu så nej, inte som de har behandlat mig. Jag vill inte gå dit. De har inte pratat med mig eller bett om ursäkt. Det enda var att de ville hålla tacktal, men det betackar jag mig för, säger hon till Aftonbladet.

Annons