Farbror Melker i okänd tragedi: "Han hade det svårt"

Torsten Lilliecrona

Torsten Lilliecrona blev farbror Melker med hela svenska folket – men i hemlighet led han.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 15?
Slå på ljud

Torsten Lilliecrona har stått för en av svensk tv-historias mest ikoniska skådespelarinsatser.

Generation efter generation av barn och vuxna har skrattat gott åt hans farbror Melker i Astrid Lindgrens odödliga Vi på Saltkråkan. Hans eviga kamp mot getingarna, hans oförmåga i köket, hans duster med grannflickan Tjorven – med detta bjöd han på oförglömlig tv-underhållning.

Torsten Lilliecrona hade en svår tid efter Saltkråkan och farbror Melker

Torsten Lilliecrona

Torsten Lilliecrona kom aldrig ur skuggan som farbror Melker kastade.

Men för Torsten var rollen ett tveeggat svärd.

– Han hade det svårt efter Saltkråkan att bli av med stämpeln som farbror Melker, har hans motspelare Louise Edlind Friberg, "Malin", berättat.

Torsten var nämligen en seriös skådespelare med högtflygande ambitioner. Han var utbildad vid Dramatens elevskola och ville framför allt bli betraktad som teateraktör.

Men så kom Astrid Lindgren och berättade för honom att hon hade en specialskriven roll åt honom. Då visste han inte att detta skulle bli rollen som definierade hans yrkesliv för all framtid.

– Han var en mångsidig dramatisk skådespelare vid Göteborgs statsteater där han tänkt sig att fira triumfer med Shakespeare och Tjechov. Det som skulle bli ett schysst extraknäck blev en förbannelse, har kulturskribenten Kalle Lind berättat.

– Plötsligt blev Torsten för hela svenska folket en fumlig hemmapappa med en olycklig kärlek till vattnet. Plötsligt kunde han inte gå ut på stan och utan att folk skrek i kör: ”Farbror Melker, vet du vad?”.

Hoppade av i protest

Till slut fick även Astrid Lindgren och regissören Olle Hellbom höra att Torsten fått nog. När man 1967 skulle göra filmen Skrållan, Ruskprick och Knorrhane sa Torsten blankt nej. Karaktären Melker blev utskriven ur manus.

Men Torstens teaterkarriär led också av Melker-sjukan. Det fick han uppleva när Göteborgs stadsteater satte upp Shakespeares Macbeth.

– När Torsten klev ut på scen i Shakespeares laddade drama om skuld och oförätter började det tisslas i den väluppfostrade salongen: ”Det är farbror Melker i kalasbxyor.”

Torsten gjorde fler roller för både film och tv, men ingen som kom i närheten av Melker sett till popularitet och genomslag bland allmänheten. Han pensionerade sig från Göteborgs stadsteater 1992.

Han dog 1999, 78 år gammal.

LÄS MER: Kungliga älskarinnorna träder fram – avslöjar allt

LÄS MER: Mona Tumbas kärlekskamp: ”Jag förlät Sven för otroheten”

LÄS MER: Kartläggning! Så har kungligheterna brutit mot corona-restriktionerna