Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Folkkära tv-profilerna lämnade rutan – så lever de i dag

08 jul, 2022, 21:27 
AvLinus Brännström

Några tvingades bort – andra fick nog av kändisskapet och sadlade om. Så här lever tv-profilerna i dag.
– Jag saknar väldigt mycket att komma till jobbet varje morgon, säger Janne Josefsson.

Annons
Så långa och korta är svenska kändisarna!Brand logo
Så långa och korta är svenska kändisarna!

Skjutjärnsjournalisten Janne Josefsson, som fyller 70 i sommar, gick formellt i pension från SVT 2018. Sedan dess har han dock återvänt till tv i olika sammanhang – men livet ser annorlunda ut än tidigare.

– Jag är ute nästan varje morgon och går en runda, jag känner att jag behöver det. Jag har inte jättestort socialt umgänge i Göteborg men jag har ju också ett ställe på en ö mitt ute i västkustens hav. Där känner jag alla och där går ju käften på mig hela tiden, säger Janne Josefsson till Svensk Damtidning.

Men han saknar Uppdrag granskning-redaktionen och de journalistiska diskussionerna.

– Det var en motor för mig som person, det saknar jag verkligen, säger han.

– Men jag har ju inte lagt av helt, jag skriver krönikor i DN och hoppar in i lite olika sammanhang. Jag får ju en jävla massa konstiga förfrågningar, segla över Atlanten och bestiga Mount Everest. De hörde av sig från Fångarna på fortet men jag sa att jag har klaustrofobi, höjdskräck och ormskräck så det blev ju nej.

Janne Josefsson är ute och motionerar nästan varje morgon.

Janne Josefsson om kvinnornas kärleksbrev

Häromåret gjorde Janne Josefsson den personliga tv-serien Från Hisingen till Casablanca för SVT. Han berättar att när den sändes så fick han mängder med kärleksbrev.

Annons

– Det kom ju massor med brev och jag träffade en eller två men det är svårt att träffa en tjej på det sättet, om det inte tänder till direkt. Så har det ju varit mig, mitt tredje äktenskap – då blev jag helt störtförälskad och lämnade min andra fru. Jag har verkligen fått uppleva passionerad kärlek och det gör ju kanske att man blir lite kräsen, säger Janne Josefsson.

Än så länge är han singel.

– Jag har väl någon tjej på gång som jag snackar med. Men jag har ingen sambo eller någon som jag är ihop med, absolut inte. Jag har lite svårt för det där och jag kan ju inte gå med i Tinder för då kommer det att stå i Aftonbladet att jag är ute på Tinder och jagar. Så är läget, säger Janne Josefsson.

– Men jag har ett gott liv och mår bra. Sedan är jag ju farfar nu också, sedan ett år tillbaka.

Janne Josefsson tackar nej till de flesta förfrågningar. Men i fjol ställde han upp i TV4:s Let's dance.

Sedan han gick i pension har han också arbetat på sina memoarer som kommer att ges ut efter sommaren. Där berättar han om hela sitt liv och utforskar vad det är som egentligen har drivit honom under alla år.

Annons

– Jobbet har ju varit mycket på gott och ont. Jag har ju levt, och lever fortfarande även om det inte är lika jäkligt nu, i en bunker med pansardörr och kameror inne i lägenheten. Ibland tänker jag att ”vad fan har jag utsatt mina barn och mina familjer för egentligen, hur har jag kunnat riskera det”. Det finns mycket sådana reflektioner som jag också blottar i boken, säger Janne Josefsson.

Väder-Anki är vår nya deckardrottning

Anki ”Väder-Anki” Edvinsson, 51, tvingades i sin tur att lämna tv.

Hon började som väderpresentatör i TV4 i början av 1990-talet och var en av kanalens mest populära väderprofiler under många år. Senare utbildade hon sig till journalist och ledde program som När och fjärran innan hon på 2000-talet flyttade till Umeå och började jobba för TV4:s lokala nyheter.

Anki Edvinsson blev Väder-Anki med hela svenska folket.

– 2014 lade ju TV4 ned lokalstationerna och då blev det såhär ”vad ska jag göra nu”. Jag hade gått och funderat på om jag skulle göra något annat men jag hade ju en fast tjänst och trivdes jättebra så jag hade inte riktigt tagit tag i det. Men när det här hände kände jag att jag fick ett fönster där jag kunde prova på min dröm, säger Anki Edvinsson till Svensk Damtidning.

Annons

Det ledde till att hon gick en skrivarutbildning och började sedan skriva sin debutroman, Lust att döda, som 2018 gavs ut på ett mindre förlag. Den blev framgångsrik och ledde till ett kontrakt med stora Norstedts som i fjol gav ut Anki Edvinssons andra bok, Snöängeln, som i sin tur blev en enorm succé med över 100 000 sålda exemplar.

Snöängeln var den sjätte mest läst boken i Sverige 2021, alla kategorier. Då känner man ju wow. Det är stort, säger Anki Edvinsson.

Anki Edvinssons rädsla när hon lämnade tv

Men det dröjde länge innan hon vågade kallade sig författare.

– ”Hon är gammal vädertjej, kan hon skriva böcker?” Lite så var ju känslan, att man skulle bli dömd. Men nu har böckerna ändå nått så många människor så då kanske man får säga att man är författare, säger Anki Edvinsson och skrattar.

I dag är Anki Edvinsson en framgångsrik deckarförfattare.

I dag bor hon på Värmdö utanför Stockholm med maken Peter Hedström. I sommar kommer hennes tredje kriminalroman, Sjöjungfrun.

Annons

– De ska bli spännande att se hur den tas emot, de som gillade Snöängeln kommer att känna igen sig, säger Anki Edvinsson.

Saknar du tiden på tv?

– Jag saknar sammanhållningen med gänget och jag kan också sakna den här livenerven, att ”nu sänder vi direkt”. Det är en härlig känsla. Men jag saknar inte det andra. Jag tycker att jag får en ganska blandad kompott som författare också.

Ebba Blitz lämnade Sverige för USA

Det finns också en lång rad tv-profiler som valt att lämna offentligheten för andra karriärer. Som Ebba Blitz, 51, som började som hallåa på TV4 och sedan blev programledare för bland annat Reslust innan hon gick över till SVT där hon ledde Draknästet.

Ebba Blitz lämnade tv-världen helt och hållet.

Hon lämnade sedan rutan för att jobba på it-företaget Alertsec som hon startade med maken Fredrik Lövstedt. Familjen flyttade för några år sedan till Silicon Valley i Kalifornien men bor, enligt Linkedin, numera i Florida där de driver företaget Ensure Endpoint Technologies.

Annons

– Något gnagde i mig. Jag ville hinna med en karriär till innan jag blev för gammal, berättade Ebba Blitz för Svenska Dagbladet för några år sedan.

– Det är svårt att överträffa den stimulans det ger att jobba med tv och exempelvis leda en direktsänd gala i Globen och få blommor och applåder. Men jag ville vidare. Då måste man våga släppa taget om det man har gjort tidigare.

Linda Nyberg hade en egen pratshow innan hon valde att lämna tv.

En liknande resa har Linda Nyberg, 52, gjort. Hon var stor tv-stjärna i början av 00-talet och hade en egen pratshow i TV3. Senare var hon bland annat programledare för såväl Nyhetsmorgon i TV4 och Gomorron Sverige i SVT.

För några år sedan bytte hon dock sida och jobbade som kommunikationschef på SCA och senare på Apoteket. I dag sitter hon i flera styrelser – bland annat för MSAB, C-Ggreen och Flaire, där hon också är delägare.

Annons

– Det som jag saknar från tv är redaktionsarbetet, att jobba med nyheter och alla typer av samhällsfrågor. Men det är därför också som jag gått in i styrelseuppdrag och just bolag som jag tycker är intressanta. MSAB är ju ett bolag som jobbar med avancerad teknik för att skydda samhället, det handlar ju om läsa av brottslingars telefon, har Linda Nyberg berättat för Expressen.

Ellinor Persson tröttnade på kändisskapet – så lever hon i dag

Ellinor Persson, 56, var i sin tur en av det sena 80- och det tidiga 90-talets största barn- och ungdomsprogramledare i SVT. Hon gjorde bland annat program som Unga tvåan, Sommarlov och Kosmopol.

– När jag började på tv fanns det bara två kanaler och det var fantastiskt roligt. Vi fick göra vad vi ville, det fanns budget och vi levde ju verkligen livet. Men det var också väldigt intensiva år med kändisskap och allt det där. Först älskade jag att synas, sedan kom en period där man inte brydde sig och sedan blev det för mycket, framför allt när jag fick barn, säger Ellinor Persson till Svensk Damtidning.

Ellinor Persson var en av SVT:s stora stjärnor på 90-talet.

Hon bestämde sig för att börja jobba mer bakom kameran vilket i förlängningen ledde till att hon också började arbeta som moderator.

Annons

– Det blev mer och mer och sedan 2004 har jag jobbat som moderator på heltid. Jag saknar inte alls kändisskapet men jag kan verkligen sakna att jobba med tv, säger Ellinor Persson.

Nu syns hon fortfarande i tv ibland – Ellinor Persson har, tillsammans med Dick Harrison, till exempel vunnit På spåret både 2004 och 2013.

Ellinor Persson drabbades av bröstcancer – hjälpte andra

Hon har också varit öppen kring den bröstcancer som hon diagnostiserades med 2014. Bara någon månad tidigare hade hon varit på mammografi men då hade tumören inte upptäckts – anledningen var så kallade täta bröst, något som gör det svårare att upptäcka tumörer.

Ellinor Persson valde att berätta för att andra kvinnor inte skulle drabbas.

– Jag har fått meddelanden från kvinnor som påstår att jag har räddat deras liv och man fulgråter ju när man läst något sådant. Då känner jag att jag har gjort nytta, säger hon.

Ellinor Persson är i dag verksam som moderator.

Dessutom har hon berättat om sin son Jordans diabetes för att sprida kunskapen om diabetes typ 1. De medverkade tillsammans i TV3-programmet Toppar och dalar.

Annons

– Kunskapen är så dålig om diabetes typ 1, gemene man fattar inte hur nära döden de här människorna är hela tiden. Jag har fått så mycket tacksamhet från andra diabetesföräldrar. Det är helt fantastiskt att man får göra sin röst hörd på det sättet, då är man ju jäkligt tacksam över att man har varit känd en gång i tiden så att man kan göra det, säger Ellinor Persson.

Så lever Harald Treutiger i dag

Andra tv-stjärnornas karriärer har mer långsamt runnit ut i sanden.

Harald Treutiger, 66, tog i början av 90-talet steget in från nyheterna till underhållningen. Han gjorde en kometkarriär på SVT med 24 karat och kom senare att leda bland annat Melodifestivalen, Eurovision Song Contest och de första säsongerna av Expedition: Robinson.

Harald Treutiger var den första Robinson-programledaren i slutet av 90-talet.

Han har berättat att han under den här tiden tripplade sin ersättning.

Men allt tog en ny vändning när han i slutet av 90-talet lämnade SVT för TV3 och storsatsningen Jakten på ökenguldet – som blev ett enormt fiasko. Några mer eller mindre framgångsrika program på TV3 och senare TV4 följde men sedan var tv-karriären i princip över.

Annons

De senaste 15 åren har Harald Treutiger i stället tjänat sina pengar genom att jobba som konferencier, köra båt och göra fastighetsaffärer.

– Man kan säga så här, jag är pensionär men jag småfuskar lite på arbetsmarknaden. I sommar ska jag köra skärgårdsbåt i Göteborg i juli och augusti, säger Harald Treutiger, som har skepparexamen, till Svensk Damtidning.

– Sedan sysslar jag en del med underhållning på scen. Jag ska leda en föreställning i Slottsskogen i Göteborg fyra söndagar i rad i juli. Jag är programvärd och så blir det artister och upptåg. Det är jätteroligt att få lite av varje. Det goa är ju att man kan släppa intäktsnojan eftersom de tidigare intjänade pengarna kommer som på beställning varje månad.

Harald Treutiger är pensionär men ”fuskar lite på arbetsmarknaden”.

Harald Treutigers liv utomlands – hus i Frankrike

Harald Treutiger och hustrun Kicki Hultin har tre boenden – lägenhet i Göteborg, sommarställe i skärgården och hus i Södra Frankrike. Han berättar att de har ett Excelark för att räkna ut hur de ska få ut så mycket som möjligt av alla ställena.

Annons

– Vi har närmat oss Excelarket nu när Kicki också blivit befriad från nio till fem-världen. Vi är nere i Frankrike nu och planerar att vara här till slutet av juni då vi tar tåget hem till Sverige, säger han.

Kan du sakna att göra tv?

– Det är ju så längesen nu, det har inte varit en del av min verklighet på 15 år. Jag får ju kontakt med den världen med jämna mellanrum som kändisjävel, som när jag medverkade i Filip och Fredriks Alla mot alla. Det räcker gott. Själva tragglet med att göra program och producera, det känner jag ingen som helst längtan till. Att stå där där och vänta på att alla ska bli klara, nä fy fan.

Annons