Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Glädjebeskedet till Leif GW Persson! Kan andas ut efter oron

28 nov, 2022, 15:30 
AvIbraheem Alsalman

Ämnet som fick kriminalprofessorn att ryta har varit på tapeten.

Annons
Här är Malou von Sivers TV4-karriärBrand logo
Här är Malou von Sivers TV4-karriär

Det har varit helgens stora snackis.

Aftonbladet rapporterade att EU vill tvinga Sverige att höja skatten på snus rejält. Enligt ett dokument som läckte ut från EU-kommissionen kan en dosa General lössnus kosta över 120 kronor. Priset på en dosa lössnus skulle öka med cirka 62 kronor jämfört med i dag.

På söndagen kom reaktionerna från flera håll. Först gav sig finansminister Elisabeth Svantesson (M) ut på Twitter, där hon beskrev förslaget som ”orimligt” och lovade att ”fortsätta stå upp för det svenska snuset”.

Därefter satt Leif GW Persson i Nyhetsmorgon och diskuterade ärendet tillsammans med den folkkära och rutinerade programledaren Malou von Sivers. Hon frågade GW vad han tyckte om EU-förslaget och om det verkligen kommer gå igenom, och han var tydlig med tyckandet.

Annons

– Det kommer fälla regeringen naturligtvis. Det var klokt av henne (Elisabeth Svantesson), säger kriminalprofessorn och fortsätter:

– Jag tänkte hamstra. Jag ska köpa på mig ett lager. Men i EU röker man ju mer, snus är ju rena hälsokosten jämför med cigaretter, den ger inte de här effekterna på lungorna. Och för en gångs skull så stöder jag regeringen.

Förslaget väckte stor uppmärksamhet hela helgen. Många reagerade starkt och vissa menade till och med att Sverige bör lämna EU omedelbart.

Glädjebeskedet till Leif GW Persson! Kan andas ut efter oron

Men nu kommer ett lugnande besked till alla som snusar.

Det kommer bli inte dyrare att köpa sig en dosa.

"Det lagförslag som vi arbetar på nu, kommer inte att ändra denna situation. Sverige kommer därför att behålla sin fulla frihet att sätta skatteregim och punktskatter för snus", säger Daniel Ferrie, EU-kommissionens talesperson i skattefrågor.

Därmed får alltså Sverige själva bestämma priset på en snusdosa.

Många kan nu också andas ut.

Annons