Hanna Marklund kritiseras – berättar själv om hårda orden

Hanna Marklund

Hanna Marklund sitter återigen i kommentatorsbåset, men inte alla gillar vad de ser.
Slå på ljud

Hanna Marklund, 43, skrev historia när hon som första svensk kvinna var expertkommentator på ett fotbolls-VM för herrar.

Nu, tre år senare, är det dags igen. De kritiska kommentarerna har hon dock inte vant sig vid:

– Jag skulle önska att jag kunde säga att jag inte bryr mig om jag hör negativa saker, men så är det inte för mig, säger Marklund till Expressen.

Hanna Marklund berättar om historiska rollen

Förra veckan drog fotbolls-EM igång och Marklund är en av TV4:s experter i studio och kommentatorsbås.

Förra gången hon kommenterade ett mästerskap för herrar var 2018. Då var hon alltså den första svenska kvinnan någonsin att axla rollen.

– Det kändes viktigt då. Jag tycker det var bra att fyran (TV4, reds. anm.) vågade. Det var ändå ganska modigt, jag hade inte kommenterat mycket när jag gick över. Jag tyckte ändå det var ganska jobbigt när jag gjorde det, det var med en väldig skräckblandad förtjusning, sa hon till Expressen i maj.

– När man jobbar med fotboll spelar det ingen roll om det är män eller kvinnor, men jag hade inte kommenterat mycket på damsidan heller, det var själva kommenteringen som var nytt.

Hanna Marklund ler

Hanna Marklund möts av påhopp på sociala medier.

Hanna Marklund om kritiken mot sin dialekt

Dessvärre blev Marklunds debut kritiserad, sommaren 2018 diskuterades hennes VM-roll flitigt på sociala medier.

– Jag skulle önska att jag kunde säga att jag inte bryr mig om jag hör negativa saker, men så är det inte för mig i alla fall.

– Men sedan har jag varit spelare och blivit bedömd på olika sätt, det har jag varit van länge med den här bedömningen. Men det är klart det är jobbigt.

LÄS MER: Zlatan Ibrahimovic stoppar bilderna på Helena Seger

Mycket av kritiken, som Marklund får än i dag, handlar om hennes dialekt. Till Expressen har hon berättar mer om påhoppen:

– När det gäller dialekten – det är ju som det är. Jag kommer inte kunna prata på något annat sätt. Sedan läser jag extremt lite, jag är inte aktiv på sociala medier och då får man feedback när man träffar personer i stället.

– Och i verkligheten är de flesta väldigt trevliga. Det på nätet försöker jag läsa så lite som bara möjligt. Det är kanske en fördel ibland med att bli äldre, jag har ett annat liv, jag har familj och barn, jag åker hem till min värld.

Marklund får inte bara kritik på sociala medier, det är även många som försvarar henne. Som en person uttryckt det på Twitter:

"Gubbar i alla åldrar som gnäller på Hanna Marklund; vet ni vad skillnaden mellan er och henne är? Svar: hon kan och förstår fotboll. Det gör inte ni".

Foto: TT

LÄS MER: Gåtan om Helenas och Zlatans förhållande

LÄS MER: Helena Segers okända liv – utan Zlatan

LÄS MER: Zlatan avslöjar bråken om barnen med Helena Seger