Infekterade bråket mellan artisterna – dras upp igen i Så mycket bättre

Infekterade bråket mellan artisterna – dras upp igen i Så mycket bättre

Fejden mellan Popsicle och Arvingarna har varat i nära 30 år. Och i det senaste avsnittet av Så mycket bättre gjorde sig konflikten påmind igen.

Här är deltagarna i "Så mycket bättre" 2021!
Slå på ljud

Andreas Mattsson är känd från bland annat indiepopbandet Popsicle som bildades i början på 90-talet, och i det näst senaste avsnittet av Så mycket bättre anslöt han till gänget på Gotland.

Popsicle var bandet som satte i gång den svenska indiepop explosionen. Musikstilen liknar rock på många sätt, men det var just det de ville komma ifrån, och i stället skapades "vemodig pop".

– Eftersom indiepopen var från början en underground rörelse så fanns det en stark misstänksamhet mot det kommersiella och mot det folkliga, förklarar musikjournalisten Fredrik Strage i programmet.

Andreas medger hur bandet gick emot strömmen och hatade branschen.

– För att för oss var branschen bara stora elefanter. Och så blev vi grammis-nominerade, säger han.

Ökända början på bråket mellan Popsicle och Arvingarna

Det var på Grammisgalan 1993 som bandet ironiskt nog blev nominerade i kategorin "Årets rock", och samma år var Arvingarna nominerade i "Årets dansband".

Både Arvingarna och Popsicle kammade hem Grammisen i respektive kategori. Men det som kom att bli den stora snackisen var Popsicles kontroversiella tacktal.

"Tack till oss själva och varsågod. Och hoppas Arvingarna dör i någon tragisk bussolycka." vräkte en av bandmedlemmarna ur sig, och Andreas flikade in:

”Tack hela branschen, vi älskar er, vi har drömt om det här hela livet".

– Det var ju ironi, vi hatade branschen. Vi tänkte "vi går dit så får vi en fin fylla och en fin fest".

LÄS MER: TV4:s plötsliga vändning – nya beslutet för artisterna i Så mycket bättre

Men kollegans ökända ord om Arvingarna växte oproportionerligt i medier, och skandalen blåste upp till en jättegrej som påverkade Popsicles framtid en längre tid.

Majoriteten tog Arvingarnas sida – folkliga oskyldiga svärmorsdrömmar som fått obefogat hat från några indie-slynglar.

Med andra ord var det indiebandet som drabbades av Popsicle-medlemmens klantiga yttrande, snarare än Arvingarna.

– Vi har aldrig tagit illa vid utan vi fattade också att det var en fyllegrej, säger Casper Janebrink i Så mycket bättre.

Casper Janebrink och Andreas Matsson sluter fred – efter 30 år

Men nu, decennier senare, sitter Andreas och Casper mitt emot varandra vid ett middagsbord på Grå gåsen. Och trots att de i princip är så långt ifrån varandra man kan komma gällande musikstilar, väljer Casper att begrava stridsyxan med en tolkning av Popsicle.

Hela Arvingarna tar plats på scen och gör om "Hey princess" till "Prinsessan". Där och då fick fejden ett definitivt slut, efter ofattbara 28 år.

– Kanske blev jag rörd för att det var en så generös gest. Det var ju en så stor grej, alltså så snällt att bemöta något elakt med något snällt, det är ju så fint, säger Andreas efter Arvingarnas framträdande.

Foto: TV4

LÄS MER: Dolda bråken i "Så mycket bättre" – det får tittarna inte se

LÄS MER: Skandalen som mörkas av TV4 i Så mycket bättre