Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Jan Björklund om kampen med hustrun: "Några jobbiga år"

04 apr, 2022, 16:00 

I Tillsammans med Strömstedt talar Jan Björklund och frun Anette Brifalk ut om sin långa och tuffa resa mot att bli föräldrar.

Annons
Jenny Strömstedts ärliga ord om barnen – berättar om sorgenBrand logo
Jenny Strömstedts ärliga ord om barnen – berättar om sorgen

Tillsammans med Strömstedt är programmet där makarna Niklas och Jenny Strömstedt möter kända par, för att prata om kärlek och relationer. I säsongsavslutningen gästade den före detta politikern Jan Björklund och hans fru Anette Brifalk.

Jan och Anette länge kämpat med att skaffa barn tillsammans, och har nu två barn tillsammans, sönerna Jesper och Gustav.

"Förhoppningar och katastrof"

Det är inte första gången Jan Björklund pratar öppet om parets ofrivilliga barnlöshet. I SVTs Min Sanning som han medverkade i 2019 berättade han att paret gifte sig när de var runt 30 år, och tio år senare hade de fortfarande inte lyckats få barn.

– Det var några år som pendlade mellan förhoppningar och katastrof, sa han i programmet.

Annons

Jan berättade att han och Anette provade provrörsbefruktning, utan några resultat. Anledningen till svårigheterna har de inte rett ut vidare.

Berättar om jobbiga åren

När paret nu medverkade i Tillsammans med Strömstedt berättade både Anette och Jan om den kämpiga perioden.

– Det var ju några jobbiga år. När man umgicks med våra kompisar, alla de hade ju barn och vi inte. I början var det inget konstigt, men sen när åren gick blev det jobbigt, berättar Jan i programmet.

Jan och Anette berättar att det länge varit viktigt för dem båda att bilda familj och skaffa barn, att det var ett gemensamt mål.

– Jag var helt oförberedd på att det inte skulle gå, och det tog lite tid i att landa i det, och komma fram till hur viktigt är det egentligen att bilda familj och få barn? Är det meningen med livet? För mig var det något jag funderade mycket på och landade i att ja, det är meningen i mitt liv, att bli mamma och uppfostra barn, säger Anette.

Annons

Vändningen – sonen Jesper

I programmet berättar Jan att han kände som Anette, att det var viktigt att få barn tillsammans. Han tog upp frågan om adoption, och paret inledde en lång resa.

– Det är en jätteprocess i sig, som tar ett par år, berättar han.

Han beskriver hur processen innefattade massor av lämplighetstester på paret som föräldrar, något som är långt över hur biologiska föräldrars lämplighet prövas. Men sedan till slut, en solig eftermiddag i juni, kom ett telefonsamtal som ändrade allt.

– "Det finns en liten pojke på tre månader i Korea som väntar på er" "När ska vi åka?" "Kan ni åka imorgon?", citerar Björklund i programmet.

– Och det gjorde vi då, slängde oss hem och for iväg, och det var Jesper.

Hela familjen samlad 2019, med sonen Jesper och den yngre sonen Gustav.

Foto: TT/ TV4

Annons