Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Jan Guillous livsval – som kunde förändrat allt: “Katastrofal"

05 aug, 2022, 11:00 
AvSimon Holm Stålhand

Vi kan sannerligen säga att han valde rätt!

Annons
Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

Jan Guillou, 78 är en man som är känd för sina många åsikter och starka integritet och har varit inblandad i flera stora nyhetshändelser genom åren. Men vägen till att bli en av Sveriges största författare var inte spikrak. I en lång intervju med Aftonbladet berättar han om sitt författarskap.

Jan Guillou berättar att han började med att skriva politiska texter.

– Budskapet i de politiska texterna ska vara ”klart som vatten, handla om viktiga saker och det ska nå massorna”. Alltså tvärtom mot genilitteratur. Hur man gör för att undvika läsare är inte svårt. Det är bara att skriva obegripligt. Den konsten hade jag lärt mig behärska. Men hur gör man för att nå massorna med väsentligheter, på ett språk som är klart som vatten? Det är, kan jag meddela dig, mycket svårare än att undvika läsare. Eftersom det inte är snutet ur näsan, så övergick jag till journalistik istället, säger Jan Guillou till Aftonbladet.

Annons

Jan Guillous livsval

Men som ung drömmare så var Jan Guillou inte något undantag. Även han hade drömmar om sitt författarskap. Men även Jan Guillou har stått inför ett vägskäl.

– Jag ville bli en genialisk författare. Det vill säga konstnärligt högtstående och för detta belönas med priser och geniförklaring. Jag imiterade en del franska romanförfattare, till slut med en så pass hög grad av skicklighet att jag höll på att bli utgiven. Vilket hade lett mig in på en katastrofal bana.

Som tur var så valde Jan Guillou rätt. Annars hade vi kanske inte fått njuta av böcker så som Arn, Ondskan och böckerna om Carl Hamilton!

Annons