Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kändisarnas lyxiga sommarhus i Sverige – svindlande miljonköpen!

18 jul, 2022, 07:00 
AvLinus Brännström

Från charmiga torp med utedass till lyxiga skärsgårdsvillor för tiotals miljoner kronor – här är stjärnornas egna sommarparadis i Sverige.

Annons
5 frågor & svar om Charlotte Perrelli & Anders JensenBrand logo
5 frågor & svar om Charlotte Perrelli & Anders Jensen

Många av våra svenska kändisar har satsat på semesterhus utomlands – Spanien är särskilt populärt. Men många stannar också hemma i Sverige på semestern och det är spännande att se hur stjärnorna väljer att leva under sommaren.

Det skiljer sig nämligen åt rejält och det verkar inte vara en ekonomisk fråga utan tycks snarare handla om tycke och smak. Det varierar från klassiska röda sommarstugor med vita knutar till stora, lyxiga villor med alla möjliga bekvämligheter.

Jonas och Marks skärgårdsdröm – med utedass

I snart 30 år har Jonas Gardell och Mark Levengood, som till vardags bor i en våning på Södermalm i Stockholm, haft sitt sommarparadis på Vindö i Värmdö kommun i Stockholms skärgård.

Jonas Gardell och Mark Levengood har sitt sommarparadis på Vindö.

I en intervju med Magasin Värmdö har Mark Levengood berättat om sina starka känslor för sommarstället.

Annons

– Vindö är för oss en kärlekshistoria. 1994 letade vi efter ett sommarställe som vi kunde nå från Stockholm, utan att behöva ta någon färja eller egen båt. Jag tycker inte jättemycket om att åka båt, har han sagt till tidningen.

– Det var också en ekonomisk fråga för på den tiden hade vi inte så mycket pengar. Först tittade vi på ett hemskt ställe vid Djuröbron, men när vi kom till ställe nummer två på Vindö sa det klick med detsamma. Och nu älskar vi det jättemycket. Det är en sjötomt som ligger vid en brant, extremt barnovänlig, barnen kan trilla till höger och vänster. Men det är så vackert.

Sjötomten till trots är det ingen lyx det handlar om – snarare är det lugnet och att få vara i fred som Mark och Jonas uppskattar. Jonas Gardell själv har kallat huset ”litet och inget märkvärdigt” och paret brukar ofta påpeka att de till och med har utedass ute på Vindö.

Victoria Silvstedts lyxiga ”happy place” i skärgården

För tolv år sedan slog fotomodellen och jetsetdrottningen Victoria Silvstedt på stort och köpte ett sommarhus på Resarö i Vaxholms kommun utanför Stockholm. Hon fick betala över 19 miljoner kronor vilket gjorde att hon köpte det årets tredje dyraste fritidshus i hela Sverige.

Victoria Silvstedt tillbringar sina somrar i Vaxholms kommun utanför Stockholm.

Då stod ett äldre hus på sjötomten som hon valde att riva för att i stället bygga en arkitektritad sjurumsvilla med stora panoramafönster mot vattnet. Enligt Aftonbladet har hon också gästhus, båthus, flera bryggor och egen sandstrand.

Victoria Silvstedt lät bygga ett helt nytt hus. Här är det under byggprocessen.

– Jag älskar närheten till naturen här, och att det springer rävar och rådjur på tomten. I New York kan jag känna mig kvävd ibland av storstadspulsen och längtar efter träd och frisk luft, har hon berättat om huset för Sköna hem.

Annons

– Det här huset är mitt happy place, det kommer jag alltid behålla. Jag behöver egentligen inget mer än det här.

Elin Nordegren renoverade sommarhuset – för 12 miljoner

Innan äktenskapet med Tiger Woods kollapsade köpte Elin Nordegren och golfstjärnan tillsammans Fåglarö gård, med ett ståtligt hus från 1860-talet, på Fåglarö i Österåkers kommun i Stockholms norra skärgård.

Elin Nordegren och Tiger Woods köpte gården tillsammans.

När affären gjorde 2009 landade prislappen på 16 miljoner kronor, enligt Aftonbladet.

Efter skilsmässan 2010 behöll Elin Nordegren Fåglarö gård och satte i gång en omfattande renovering som beräknades kosta 12 miljoner kronor.

– Det kommer att återställas i gammal stil, berättade hennes pappa, Sveriges Radio-profilen Thomas Nordegren, för Aftonbladet.

Så här såg Fåglarö gård ut när Elin och Tiger köpte fastigheten.

Tidningen rapporterade också att ett 100 kvadratmeter stort gästhus skulle byggas och att en sjöbod skulle omvandlas till ett slags spa med ångbastu, vanlig bastu, duschrum och lounge.

Annons

Abba-stjärnornas sommarhus – Tommy Körberg som hyresgäst

Björn Ulvaeus och dåvarande hustrun Lena Ulvaeus köpte 2010 ett sommarhus på Viggsö i Värmdö kommun för 26 miljoner kronor, enligt Expressen. Då fick de bland annat sjötomt, brygga och båthus. Viggsö har varit viktigt för Abba-medlemmarna sedan 70-talet då samtliga medlemmar tillbringade somrarna där, enligt Aftonbladet.

Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Benny Andersson i Abba.

Tidigare i år kom beskedet att Björn och Lena skiljer sig – huset på Viggsö listades i parets äktenskapsförord som giftorättsgods. Vem som får huset, eller om det ska säljas, återstår att se.

Agnetha Fältskog, som till vardags bor på Ekerö utanför Stockholm, äger i sin tur ett 235 kvadratmeter stort semesterhus i Båstad, enligt Expressen.

Tommy Körberg och Benny Andersson har stått varandra nära i många år.

Benny Andersson äger en stor lantbruksfastighet i Trosa i Södermanland där han brukar visas sommartid. Där har han också sällskap av Benny Andersson Orkester-kompanjonen Tommy Körberg som, enligt Aftonbladet, hyrt ett av husen på fastigheten i 20 år.

Annons

– Jag är där så ofta jag kan, året runt faktiskt. För jag tycker det är så lugnt och skönt och man måste komma ifrån Stockholm ibland, så är det bara. Så det är en ynnest att få ha ett sånt ställe, har Tommy Körberg sagt till P4 Sörmland.

Måns och Ciaras totalrenoverade sommardröm i Båstad

När Måns Zelmerlöw fortfarande hade Stockholm som bas ägde han en sommarstuga på en ö i Mälarö dit han åkte med egen båt. På en tomt på 3 800 kvadratmeter hade Eurovisionvinnaren ett sommarparadis med ett 95 kvadratmeter stort hus, bastu och gästhus – dessutom fanns det egen brygga med vedeldad badtunna.

Måns och Ciara Zelmerlöw bor i England men tillbringar somrarna utanför Båstad.

– Det är inget lyxigt alls utan väldigt genuint. Bara att ha en verktygsbod och en åkgräsklippare gör mig så glad, har han berättat för Vi i villa.

Annons

Men efter bröllopet med Ciara Zelmerlöw och flytten till London valde han att sälja sommarstället. 2019 lades det ut till försäljning för 4,5 miljoner kronor.

Redan året därpå skaffade Måns och Ciara ett nytt sommarparadis – den här gången ”hemma” i Skåne. Måns Zelmerlöw, som är uppvuxen i Lund, tillbringade sin barndoms somrar utanför Båstad och det var där, i byn Kattvik, som han och Ciara 2020 skaffade ett hus med en magnifik havsutsikt.

Sedan dess har huset, som har synts i TV4-programmet Tillsammans med Strömstedts, totalrenoverats. Bland annat har större fönsterpartier öppnats upp mot havet och poolen har fräschats upp.

Badrummen har också totalrenoverats med produkter från svenska Gustavsberg. I en intervju på badrumsföretagets hemsida berättar Måns Zelmerlöw bland annat att de investerat i en toalett med ”stjärtdusch”.

– Stjärtduschar är något som min pappa har predikat om hela mitt liv, hur bra och hygieniska de är, säger han i intervjun.

Annons

– När jag var liten hade pappa en egen installation med en liten vattenpistol-liknande sak bredvid toaletten med iskallt vatten, det var bara pappa som använde den. Men nu har jag min egen, med varmvatten och mycket behagligare.

Camilla Läckbergs renoverade Villa Lumos i ett år

När Camilla Läckberg och Simon Sköld köpte den 382 kvadratmeter stora grosshandlarvillan, som de döpt till Villa Lumos, på Tyresö utanför Stockholm för 25 miljoner kronor och sedan lät totalrenovera huset under ett års tid var det nog många som trodde att de skulle bo där permanent.

Deckardrottningen själv tvekade.

Simon Sköld och Camilla Läckberg har en enorm sommarstuga.

– Det var tänkt som ett sommarställe men vi trivs ju otroligt bra, både Simon och jag gillar ju att sitta ute på landet så vi har sagt att vi tar fram tills Polly börjar skolan, att lite känna oss för. Se om det fungerar att åka lite fram och tillbaka. Vi har inte bestämt oss. Men vi känner just nu att vi vill vara där så mycket som möjligt, har hon sagt till Expressen.

Annons

När den omfattande renoveringen av tiorumshuset Villa Lumos var klar lades också parets 237 kvadratmeter stora lyxvåning på Södermalm ut till försäljning. Den totalrenoverade våningen, som bland annat har en 38 kvadratmeter stor terass med milsvid utsikt, hade ett utgångspris på 40 miljoner kronor.

I stället för att flytta ut till Villa Lumos permanent valde dock Läckberg och Sköld att köpa ett nytt hus en bit på vägen ut mot Tyresö. I mars flyttade paret till Enskede och villan som de betalade 16,8 miljoner kronor för.

Villa Lumos förblir parets sommarstuga – i alla fall några år till.

”Många frågar om Lumos. Självklart skulle vi vilja bo där heltid, men logistiken för det skulle bli för omständigt i vardagen. Därav kom valet att sälja lägenheten och flytta tillbaka till Enskede. Närmare och smidigare för alla och de gör de lättare att vara mer på Lumos där vi kommer att hamna på heltid i framtiden som det ser ut”, har Simon Sköld berättat på Instagram.

Annons

Carina Bergs drömkåk var fallfärdigt: ”Inget tak”

För tre år sedan köpte programledaren Carina Berg och hennes fotbollsspelande make Erik Berg ett drömställe i Stockholms skärgård för 6,2 miljoner kronor.

Problemet var bara att det gamla huset som stod på sjötomten var fallfärdigt – paret har berättat att det hade regnat in i villan i 20 år.

– Det är ett hundra år gammalt trähus som har stått och förfallit. Det finns inget tak. Man har sjöutsikt. Det har heller inget golv. Det vi har är tre och en halv vägg och några gamla glasögon som ligger kvar i huset, berättade Carina Berg i sin och Carolina Gynnings podcast efter att affären blev klar.

Huset saknade också el och vatten.

Under två säsonger av Kanal 5-programmet ”Bergs drömkåk” har tittarna kunnat följa den omfattande renoveringen och restaureringen. I programmet har de öppenhjärtigt delat med sig av resan – från de tuffa ekonomiska bakslagen till trubbel med Värmdö kommun som inte lät paret bygga en så stor brygga som de ville.

Annons

– Vi har fattat hela tiden, så klart, att det är en omfattande renovering, men att det skulle dra i väg så här mycket hade vi nog inte räknat med. Nu börjar det sina i kassakistan, och 25 procent av huset är klart, berättade Carina Berg i ett avsnitt.

Men när renoveringen väl var klar tycks allt ha varit värt det.

”Får jag liksom vara här nu? Jämt om jag vill?! Gå runt som att jag ägde stället! Det är ju inte klokt!”, skrev Carina Berg på Instagram i fjol.

Danny Saucedos privata ö i Mälaren

Popstjärnorna Danny Saucedo och Molly Sandén köpte 2017 ett sommarställe med sjötomt vid Mälaren för 5,5 miljoner kronor. När paret några år senare gick skilda vägar behöll Danny huset som ligger utanför Enköping.

Danny Saucedo och Anna Eriksson.

Sommarstället består av ett äldre hus och ett nybyggt strandhus med studio, som Molly Sandén ritat. I en intervju med Vi i villa berättar Danny Saucedo att det dessutom ingår en privat liten ö med en stuga på.

Annons

– Den där ön tillhör gården. Jag har alltså en helt egen ö, säger han till tidningen.

Danny berättar för Vi i villa att han och flickvännen Anna Eriksson tillbringar så mycket tid de bara kan i huset.

Häromåret livesände han också en konsert från stranden.

– Här är så otroligt lugnt. Ibland när Anna och jag är här känns det som om vi vore helt isolerade från omvärlden. Det tar emot mer och mer att åka tillbaka in till stan, säger han till tidningen.

– Alltså, jag har bott på Södermalm hela livet. Jag är en lägenhetsunge och det närmaste naturen vi kom var i Tantolunden, där man kunde hitta en liten plätt för sig själv. Nu har jag det här.

Annons