Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Kritiken mot Jenny Strömstedt och Nyhetsmorgon – dödförklarades av misstag

18 jun, 2024, 07:00 
Victoria Morand
Tittarilskan mot Nyhetsmorgon.
Annons
Niklas Strömstedts okända bråk med JennyBrand logo
Niklas Strömstedts okända bråk med Jenny

För några månader sedan dödförklarade TV4 den kända författaren Jonas Jonasson. I helgen var han på besök i ”Nyhetsmorgon” för att prata om händelsen.

I samma veva som Jonas var på besök i studion publicerade Nyhetsmorgon ett inlägg på Instagram med rubriken "ooops" – ett försök till att skämta bort sitt tidigare misstag.

Något som inte togs emot väl.

Jonas Jonasson blev dödförklarad av misstag.Bild: TV4

Den tidigare journalisten Jonas Jonasson, 62, var otroligt framgångsrik i mediebranschen i 20 års tid. Han var bland annat med och startade contentbyrån OTW.

Annons

Jonas valde att lägga om sitt liv under en period och valde istället att skriva en bok – resultatet blev succéromanen "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Idag är han en av Sveriges största författare!

Den fruktansvärda nyheten som spreds som en löpeld

Chocken om att Jonas ska ha dött kom som en stor chock för många – problemet var bara att han inte alls var död.

I stället upptäckte han hur den fruktansvärda nyheten spreds på nätet – till och med hans eget bokförslag Polaris lade ut det på sociala medier.

Jonas & Jenny i studion.TV4

Det var en väldigt jobbig första timme, för jag fick inte tag i min fru och jag fick inte tag i min son. Det allra första som slog mig var att när jag dödförklarades var jag ett år yngre än vad jag är i själva verket och det är ju trevligt.

Annons

Han fortsätter:

Den andra väldigt snabba tanken som kom där kort efter var: ”Var är min fru och var är min son?”. Varför svarar han inte i telefon? Det var en otroligt jobbig timme, säger författaren till Jenny Strömstedt när han gästade Nyhetsmorgon.

Missen från Nyhetsmorgon

På Instagram valde ”Nyhetsmorgon”-produktionen att lägga ut ett ganska lättsamt inlägg om sitt tidigare misstag att de dödförklarade Jonasson.

”För några månader sen råkade vi på TV4 publicera nyheten att Jonas Jonasson dött… ooops. Jonas är inte alls död utan tvärtom, han är levande i allra högsta grad och har precis skrivit en ny bok! Förlåt Jonas, vi är så glada att du lever!”, skriver Nyhetsmorgon i ett inlägg på Instagram, som nu tagits bort.

Karin Törnblom/TT

Många läsare och tittare tyckte däremot att de var alldeles för oseriösa i sitt ursäktande. Att det kändes som att de tog det hela med en klackspark.

Annons

”Hur kan man råka göra en sån sak?”, frågar sig en tittare.

”Fint att ni säger som de är men att skriva oooops är väl lite magstarkt”, kommenterar en annan.

”Ja, det var ju det där med att kolla källan”, skriver en tredje.

Ja, det var helt klart en miss av TV4 och flera olika medier – men vilken tur att Jonas lever i allra högsta grad!

Bild: TT/Nyhetsmorgon, TV4

Annons