Kritikstorm mot Jan Guillou – efter hårda uttalandet: "Osympatiska människor"

Kritikstorm mot Jan Guillou – efter hårda uttalandet: "Osympatiska människor"

Jan Guillous uttalanden om livet på Östermalm har upprört många. Nu riktas skarp kritik mot författaren.

Här är Sveriges 5 rikaste!
Slå på ljud

På måndagen publicerade Aftonbladet en artikel där författaren Jan Guillou, 77, och pr-entreprenören Calle Schulman, 42, träffats för att prata om hur det är att bo på Östermalm i Stockholm.

Under intervjun säger Jan bland annat att han inte planerar att flytta från statsdelen, där han bott i femtio år, eftersom han inte skulle "klara av" att bo någon annanstans.

– Här hejar man och håller upp dörren för varandra. De inflyttade uppkomlingarna lär sig det också. Jag kan inte bo på Södermalm bland alla vänstermänniskor. De skulle skära sönder mina bildäck och så där. Vänstern är intolerant och överklassen är tolerant, säger Jan Guillou.

Jan Guillou: "Massor av utbölingar som tydligen bor här"

Jan Guillou pratar även om att han upplever att det har flyttat många "nyrika" till Östermalm.

– Går man i saluhallen nu är det massor av utbölingar som tydligen bor här. Men de gör sitt bästa för att härma fint beteende, de är inte oartiga och vulgo, så att det syns. Men karaktären av småstad där alla känner alla är borta. Vilket är till det sämre, säger han.

Kritikstormen: "Osympatiska människor"

Det dröjde inte länge innan artikeln fick spridning i sociala medier, och många användare delade sina åsikter om Jan Guillous och Calle Schulmans uttalanden.

Många är kritiska till Jans uttalanden om att Södermalm är fullt av "vänstermänniskor" och att kalla människor för "utbölingar".

"Hela artikeln låter som uppdiktad satir. Vilka osympatiska människor", skriver en användare.

Samtidigt finns det andra som uppskattar att författaren delar sina åsikter.

"Jan Guillou är ju uppfriskande ärlig i den där intervjun, jag trodde att ni längtade efter mer äkthet?", skriver en annan användare.

LÄS MER: Exet avslöjar sanningen om Jan Guillou

LÄS MER: Hårda orden visar sanningen – om Guillous och GW:s relation