Kungens besked till Leif Andrée – efter svåra tiden: ”Började gråta”

Kungens besked till Leif Andrée – efter svåra tiden: ”Började gråta”

Han spelar i Macbeth på Dramaten, belönas med medalj av kungen och har tappat närmare 30 kg. Inte konstigt att skådespelaren Leif Andrée, 64, mår bra.

Det är en sprudlande glad och energisk Leif Andrée, 64, som möter Svensk Damtidning en vårvinterdag i Stockholm. Morgonen har varit lite körig, men nu är han äntligen på plats.

Den rutinerade film- och teaterskådespelaren har bråda dagar just nu. Han spelar för fullt i Shakespeares bloddrypande Macbeth på Kungliga Dramaten.

– Det är en mycket skrämmande berättelse, med ond bråd död, mord och missuppfattningar. Jag spelar Banquo, som är Macbeths förtrogna. I originalversionen är han en general, som kommer hem tillsammans med Macbeth från ett krig. Men pjäsen är helt omgjord och det finns inte en replik från originalet kvar, säger Leif.

I rollerna ser vi bland andra Hannes Meidal som Macbeth, Maia Hansson Bergqvist som Lady Macbeth och Christina Schollin som drottningen. Christina är tillbaka på Dramaten för första gången sedan 1993.

Trots en lång karriär är Leif Andrée nu aktuell med sin första roll på Dramatens stora scen.

CAROLINA BYRMO/Svensk Damtidning

”Njöt när jag fick manuset”

För Leif är det första gången på Dramaten och dess stora scen. Han var med och startade Teater Galeasen 1983, tillhör Kulturhuset Stadsteaterns fasta ensemble och har spelat i över hundra filmer genom åren, så han har alltid varit upptagen med annat när de har ringt. Men nu kom chansen, och han tog den.

– Jag har en toppenroll och njöt när jag fick manuset!

Leif älskar sitt jobb som skådespelare och säger sig vara väldigt tacksam över att få arbeta med så många begåvade människor. Han älskar också att tillföra energi och glädje på scen.

Leif Andrée om kungens brev: ”Började gråta”

Någon som har uppmärksammat Leifs långa kulturgärning är ingen mindre än kungen, som nu belönar honom med en medalj för ”framstående konstnärliga insatser som skådespelare”.

– Jag blev så glad över brevet att jag började gråta. Jag önskar att mamma hade fått veta. Hon kom från arbetarklassen, men älskade kungen och drottningen. Jag är röd socialist, men har också alltid uppskattat kungahuset. De arbetar så hårt och gör så mycket gott för Sverige.

Leif Andrée i Stjärnorna på slottet 2013 tillsammans med Lasse Åberg, Claes Månsson och Maria Lundqvist.

Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT

Medaljen är också en slags bekräftelse på att han duger.

– Jag tvivlar ofta på mig själv, så den betyder extra mycket.

Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic, var en av de andra som belönades med medalj i år. Han, för framstående insatser som fotbollsspelare och den fotbollsintresserade Leif hoppas innerligt på att få träffa Zlatan under den kommande medaljutdelningen på Kungliga slottet.

– I sådana fall möter jag två kungar!

Tröståt och drack för många öl

Det är med lätta steg Leif nu möter våren. Han har gått ner hela 28 kg på två år.

– När jag vägde som mest var det svårt att gå. Jag tröståt, drack för många öl och var väldigt överviktig. Idag mår jag mycket bättre och har fått bra kondis. Jag kan gå i två timmar utan att stanna.

Leif Andrée har rasat i vikt – främst genom att mindre och skära ner på ölen.

CAROLINA BYRMO/Svensk Damtidning

Leif har inte gjort någon speciell bantningskur, utan har bara dragit ner på kalorierna genom att äta mindre portioner och dricka färre öl. Han älskar matlagning och lagar gärna nyttiga rätter från grunden. Fisk och grönt är en favorit.

Förutom många hälsofördelar tycker Leif det är roligt att få känna sig fin.

– Jag får uppskattande blickar och kommentarer från folk, säger han och ler.

Glädjen över familjesituationen

När Leif inte jobbar, umgås han gärna med familjen.

Ingenting slår att få krypa upp i soffan och kolla på en bra serie tillsammans med de 18-åriga tvillingsönerna Stellan och Viktor, som han har tillsammans med hustrun Sophia Artin, 57.

Han säger sig leva ett enkelt liv och uppskattar de små stunderna med den stora barnaskaran. Leif har även tvillingdöttrarna Yrsa och Vilda, 35, sedan en tidigare relation och som det inte vore nog med tvillingar, även de femåriga tvillingbarnbarnen Märta och Lilly!

– Jag är lyckligt lottad kring min familjesituation och har fantastiska barn!

Leif Andrée med hustrun Sophia Artin.

Johan Jeppsson/TT

Född: 29 januari 1958 i Stockholm.

Bor: I en sekelskifteslägenhet på Södermalm i Stockholm. Lantställe på Blidö i Stockholms skärgård.

Familj: Hustrun Sophia Artin, 57, tvillingarna Yrsa och Vilda, 35, samt tvillingarna Stellan och Viktor, 18. Tvillingbarnbarnen Märta och Lilly, 5.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: I Macbeth på Dramaten.

LÄS MER: Kronprinsessan Victorias revansch efter skilsmässoryktet – här är listan

LÄS MER: Strömstedt i chock efter Peczynskis vågade sexfråga i tv – vägrade svara