Lasse Holm om svåra familjesituationen: "Klart jag är orolig"

Lasse Holm om coronapandemin och Diggiloo

Lasse Holm berättar nu om sitt sorgliga år – vännerna som dog och den svåra familjesituationen. Samtidigt hoppas han kunna rädda sitt livsverk.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 7?
Slå på ljud

Coronapandemin har inte lämnat någon människa oberörd. Den folkkäre artisten och låtskrivaren Lasse Holm, 77, har drabbats både privat och affärsmässigt.

– Alla mina egna gig har ju blivit inställda, säger han.

Dessutom har han tvingats förlika sig med att plötsligt räknas till en riskgrupp.

– Jag har aldrig tänkt att jag är i en riskgrupp i hela mitt liv. Jag har alltid känt mig jämnårig med mina Diggiloo-kamrater som är 30 år yngre men nu får man känna att man är en gammal gubbe. Samtidigt är man ju bara det på det som står i ens prästbetyg, mentalt känner jag mig ungefär som när jag var i 40-årsåldern. Jag försöker hänga med på den nya musiken och de digitala plattformarna. Jag känner mig fortfarande ung i själen, säger Lasse Holm.

Så har Lasse Holm drabbats av coronapandemin

Han förklarar att han inte går runt och är rädd för covid-19 men han oroar sig såklart för att bli sjuk.

LÄS MER: Lasse Holms hemska familjebesked

– Jag menar, Steffo Törnquist blev ju sjuk, Adam Alsing och Thorleif Torstensson dog. Människor som jag känner. Det är klart att jag är orolig för att smittas för det vore ju förfärligt för den egna situationen och för familjen och allting, säger Lasse Holm.

Tidigare har han berättat om hur familjens julfirande omkullkastades av pandemin. Sonen kunde inte komma med sin familj och även dotterns familj hamnade i en svår situation.

– Det stämmer. Det var jäkligt trist. Min dotter lyckades krångla sig ut ur Danmark och kom med med mina barnbarn men hennes man satt ju instängd, han fick inte åka in i Sverige. Familjen var ju ledsen över att han satt kvar i Danmark och fick fira julafton ensam. Så det var några sorgliga saker som hände, säger Lasse Holm.

När de traditionella jobben ställts in har han fått ägna sig åt annat – till exempel jobbar han som ambassadör för Doro, en mobiltelefontillverkare som riktar sig mot äldre.

– Det är en jäkla bra smartphone för de äldre som är rädda för teknik och kanske känner sig vilsna. Jag har fått mycket glada tillrop för att jag har introducerat människor till den digitala världen, berättar han och fortsätter:

– Tänk om vi hade suttit utan det digitala nu? Det hade blivit en total katastrof, nu kan folk ändå jobba och hålla vårt samhälle vid liv.

Lasse Holm om framgångssagan Diggiloo

Nu hoppas Lasse Holm bara att vaccineringen ska komma igång på allvar så att samhället kan öppna igen. Förra året tvingades man ställa in den populära Diggiloo-turnén, ett projekt som är något av Lasse Holms livsverk, men nu känner han ändå hopp inför sommaren 2021.

– Jag äger ju en del av varumärket så jag är väldigt intresserad av att vårt flaggskepp ska hålla i många, många år till. Har man varit med och startat den här fantastiska föreställningen vill man ju fortsätta följa med, säger Lasse Holm som själv inte längre står på Diggiloo-scenen efter att ha lämnat över kaptenshatten till David Lindgren för ett par år sedan.

– Nu är jag något slags exekutiv producent i periferin. Föreställningen är i princip klar – nu väntar man bara på klartecken.

– Det är bara att börja repa. Kan vi göra det i slutet av april så finns det ett hopp, beroende på vad myndigheterna säger om avstånd och allting, säger Lasse Holm.

– Det gäller bara att se ljuset i mörkret, hålla hoppet uppe, vara försiktig och lyssna på Anders Tegnell.

LÄS MER: Silvias innersta krets – så lever de i dag

LÄS MER: Prins Daniels gest – efter kampen med hälsan

LÄS MER: Chris O'Neills tydliga beslut för barnen

Foto: TT