Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lasse Holms känga till Gunilla Persson – låter kritiken flöda: "Vad är det här?"

25 feb, 2024, 18:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Lasse Holm har en del att säga om årets Melodifestival.
Annons

Finns det någon med expertiskunskaper om Melodifestivalen så är det Lasse Holm, 80.

5 saker du inte visste om Lasse Holm!Brand logo
5 saker du inte visste om Lasse Holm!

Lasse Holms succé i Melodifestivalen

Kompositören och låtskrivaren har hela 18 bidrag i bagaget, varav fem av dessa har varit vinster.

Fyra av låtarna framträdde han själv som sångare, så vi kan lugnt påstå att Lasse Holm är en tvättäkta Mello-veteran.

Lasse Holm om Gunilla Perssons framträdande

Idag har han klivit tillbaka från spektaklet, men har inte varit blyg för att uttala sig om årets bidrag – inte minst Gunilla Perssons.

– Jag måste ju säga att det är förakt för alla unga begåvade och duktiga låtskrivare och artister som inte kommer med i Mello när man tar in Gunilla Persson. Det är inget fel på Gunilla som person, men det är SVT:s tänk som jag är väldigt kritisk mot, har han tidigare sagt i ett avsnitt av podcasten "Lördagsgodis".

"Det är en realityshow"

Och i en intervju med Svensk Damtidning står han fast vid sina åsikter och väljer att utveckla dem.

Annons

– När jag såg lördagen så ville jag se Gunilla Persson. Jag tycker ju ibland att, vad är det här? Här står det fantastiska begåvningar i kö, otroligt begåvade sångare, sångerskor, låtskrivare. Men någon på Expressen skrev att det inte är en Melodifestival. Det är ingen melodi, det är en realityshow idag, säger Lasse och fortsätter:

– Och jag håller med. Det är min enda kommentar. Jag är så långt ifrån det där spektaklet nu, så det känns skönt. I min tid var det 22-mansorkester. Underbar stämning. Alltså den här värmen av människor som spelar. Och man känner stråkarnas gnissel och trumpeternas klaffar. Det var en sån jävla skön känsla.

Tycker musiken bortprioriteras

Han syftar till att det idag handlar mer om "bomber, granater och ljus" och att musiken hamnar längst ner på prioriteringslistan.

– Alltså musiken i det som kallas för melodi nu, den kommer ju sist nästan. Först är det programledare, sedan är det humorn. Sedan är det artisterna och låtskrivare som kommer långt, långt ner på skalan, säger Lasse till Svensk Damtidning.

Är det för lite schlager?

– Nej, det tycker jag inte. Låtarna har jag inget emot. Jacqlines låt och Cazzi Opeias tycker jag var skitbra låtar. Jag tycker om nutida musik också. Men det är inte det, det är själva upplägget.

Var det bättre förr?

– Nej, jag vet inte om jag kan säga att det var bättre för. För då låter jag som en gammal surgubbe, men det är jag inte. Jag tycker bara att jag har gjort mitt där. Nu är det nya tider och jag går vidare med andra saker som roar mig bättre.

Annons