Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Leif GW Perssons syrliga känga till Ulf Kristersson: ”Så jävla dålig”

01 jul, 2024, 04:30 
Vendela Lönnqvist
TT
Leif GW Persson kastar en ordentlig känga mot statsminister Ulf Kristersson...
Annons
Därför slutar Anna Lindmarker på TV4 efter 26 årBrand logo
Därför slutar Anna Lindmarker på TV4 efter 26 år

Finkänslig är knappast ett ord att beskriva kriminologen och författaren Leif GW Persson, 79, med.

Leif GW Persson om varför han är så omtyckt

Under sin långa karriär, som gjorde honom ekonomiskt oberoende vid 30 års ålder, har han gjort sig känd genom att alltid säga vad han tycker och tänker.

Detta även om det skulle betyda att han gör sig ovän med högt uppsatta. Orsaken till varför han trots allt är så omtyckt är dock en gåta för Leif.

– Jag vet faktiskt inte. Enligt alla tv-experter är jag helt jävla hopplös. Man kan inte ha en mobiltelefon som ringer i sändning. Men det är det folk gillar och det är inte spelat, jag är sådan, berättar han i en intervju med Aftonbladet.

"Utan konsekvenstänk"

Han menar att han med åren blivit lugnare. Förr i tiden kunde han kivas med vem som helst, hur som helst.

Annons

– Under ganska många år hade jag nära till att säga ”det kan du bara stoppa upp där bak” oavsett till vem. Jag har sagt det till statsministrar och rikspolischefer, helt utan konsekvenstänk. Blir jag riktigt arg långsiktigt så vet de att jag inte släpper taget. Jag kan till och med skriva en bok om dig så alla börjar garva så fort de ser dig.

Trots att han närmar sig 80 syns inga tecken på att Leif saktar ned. Istället verkar han lägga i en extra växel.

Leif GW Persson sade upp sig i direktsändning

Den 31 mars i år överraskade han både studion i "Nyhetsmorgon" och hela Sverige genom att i direktsändning meddela sin uppsägning.

Då förklarade han att han ska skriva en bok och inte har tid med fler tv-framträdanden. Men det skulle visa sig att kriminologen tackat ja till att återvända till SVT – kanalen han en gång kallat "Nordkorea".

Annons

Leif GW Perssons känga till Ulf Kristersson

Till Aftonbladet menar han att TV4 blev "lite plottrigt".

– Jag har två minuter på mig att kommentera gängkriminaliteten, det biter inte. Det enda det resulterar i är att om jag kritiserar regeringen flera gånger i rad så blir jag inbjuden till kaffe och kaka med Gunnar Strömmer. Han åt de flesta kakorna själv om ni vill skriva det.

Det är ingen hemlighet att Leif GW Persson vid flera tillfällen blivit inbjuden av Gunnar Strömmer, Sveriges justitieminister.

Även statsminister Ulf Kristersson har bjudit in till jakt. Det var Leif inte intresserad av.

– Han har bjudit mig på jakt en gång, men jag tackade nej till det. Jag hade hört att han var så jävla dålig på att jaga så jag ville inte det.

Annons