Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Let's dance-profilen var nära att dö – avslöjar okända livet

24 apr, 2022, 22:00 
Jacob Johannesson

Let's dance-profilen berättar om sitt okända förflutna.

Annons
Petra Medes stora nervositet i ”Let’s dance”Brand logo
Petra Medes stora nervositet i ”Let’s dance”

Doktor Mouna Esmaeilzadeh och danspartnern Tobias Wallin tvingades lämna det populära TV4-programmet under lördagens program. Paret blev det femte att åka ut ur den nuvarande säsongen.

– Det är otroligt tacksamt att ha fått vara kvar här så länge och det blir riktigt deprimerande att inte tvingas upp tidigt och träna imorgon, sa hjärnforskaren till Aftonbladet efter att fått det tråkiga beskedet.

Esmaeilzadeh har under tiden i det populära TV4-programmet imponerat stort på juryn och fått mycket beröm för sin utveckling.

Men vad många inte vet är att Mouna Esmaeilzadeh har ett okänt förflutet. Hjärnforskaren föddes under den iranska revolutionen. Hennes föräldrar var politiskt aktiva och stod på regimens dödslista. Familjen tvingades leva undangömd innan de lyckades fly landet och ta sig till Sverige.

Mouna Esmaeilzadeh var nära att dö – berättar om okända livet

– De stod på dödslistan för att de helt enkelt ville ha demokrati. Vi levde ett hemligt liv från min födsel och jag har exempelvis aldrig sett en lekpark i Iran. Vi åkte från hus till hus och det var snälla människor som gömde oss och räddade våra liv, en del av dem kände vi inte ens. Det hade ju kunnat kosta dem livet, säger hon till Aftonbladet.

Annons

Under flykten till Sverige var Mouna Esmaeilzadeh nära att dö, då hon var på väg att frysa ihjäl.

– Vi var ju tvungna att fly med vanliga kläder, annars hade regimen förstått vad vi var på väg att göra. Jag satt med min mamma på en hästrygg och det var mitt i natten och mellan minus 25 och 30 grader, så det var exceptionellt kallt. Det var också snö upp till hästen som plötsligt halkade till och jag gled ur mammas famn och ner i den djupa snön. Det tog ett bra tag innan hon till slut kände mitt hår och hittade mig. Då var jag helt livlös, jag andades inte och hade ingen puls. Jag var helt enkelt död.

Men Esmaeilzadehs liv fick en dramatisk vändning. När alla trodde att hon var död, hände det osannolika.

– Vi tog oss till en liten kurdisk bergsby och de fattiga bykvinnorna tog av mig kläderna och sänkte ner mig i en balja som var fylld med tempererat vatten. Mina föräldrar och bröder var helt säkra på att jag var död, men helt plötsligt började jag blinka till och jag kom sedan tillbaka till livet. De skrek och grät och tackade gud för miraklet. Tack vare det fick jag en andra chans till livet.

Annons