Lill Lindfors sorg under sista turnén: "Väldigt trött"

Efter 60 år på scen har Lill Lindfors, 81, tagit det stora beslutet att sluta turnera då åldern börjar ta ut sin rätt. Nu berättar hon om beslutet.

Slå på ljud

Lill Lindfors, 81, är en av Sveriges absolut största och mest folkkära artister. I 60 år har hon underhållit på scen med låtar som ”En sån karl” och ”Så skimrande var aldrig havet". Det firar hon nu med en jubileumsturné.

Det blir med största sannolikhet hennes sista turné någonsin. I podcasten ”Hemma hos Strage” med musikprofilen Fredrik Strage berättar Lindfors nu om sitt beslut.

– Jag kan säga att det nog är den sista stora turnén som jag gör. För jag tycker det är tufft att turnera. Vi gör 20 konserter. Själva konserterna tycker jag inte är så tuffa, för där får jag så mycket energi från publiken.

Lill Lindfors sisa turné någonsin

Däremot poängterar Lill Lindfors att det inte är ett avsked. Hon kommer att fortsätta arbeta som artist så länge hon orkar. Men alla förberedelser och allt jobb bakom kulisserna tar för mycket energi.

– Det här med att packa upp, packa ner och att inte få en hel dag ledigt på dagen, utan det är soundcheck, sminket och hår, det tar tid kan jag säga. Att försöka bygga upp sig till sitt förväntade jag, säger hon i podden.

– När jag var 22 var det lite läppstift och ögontusch. Nu får det bli lite mer teckning.

Lill Lindfors om åldrandet: "Väldigt naiv önskan"

Däremot är åldrandet ett faktum, och det går inte jazzdrottningen obemärkt förbi. I dag är hon 81, men hon känner sig ung i sinnet.

– Jag gillar Tomas Tranströmers dikt, som talar om trädets årsringar. Jag har alla olika tider inom mig. Det kanske sitter där som erfarenhet. Jag menar, det kan poppa upp någon väldigt naiv önskan ibland att gå och balansera på ett staket eller en mur. Då är jag kanske 14-15. Och ibland kan jag känna mig väldigt trött, och då säger jag, ja hur gammal är jag i dag?

– Jag tror att åldrarna, att allt finns inom oss. Sen kanske inte alla celler i kroppen hänger med på samma sätt och är lika unga. Men cellförnyelsen pågår ändå, säger hon i "Hemma hos Strage"

Foto: TT

LÄS MER: Lill Lindfors plötsliga beslut inför framtiden: "Blir den sista någonsin"

LÄS MER: Lill Lindfors i svår sorg – beskedet hon inte ville ha

LÄS MER: Niklas Strömstedt om sprickan i popbandet GES: "Allt är ditt fel!"