Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Niklas Strömstedt om sprickan i popbandet GES: "Allt är ditt fel!"

11 okt, 2021, 16:00 
AvIndra Nordemar
GES är popbandet bakom låten "När vi gräver guld i USA", men utan en hemlig fjärde medlem hade bandet inte nått sina otroliga framgångar. Nu berättar Niklas Strömstedt.
Annons
Här bryter Jenny Strömstedt ihop efter Niklas ärliga ord om oron i äktenskapetBrand logo
Här bryter Jenny Strömstedt ihop efter Niklas ärliga ord om oron i äktenskapet

Anders Glenmark, Thomas "Orup" Eriksson och Niklas Strömstedt är poptrion bakom bandet GES som de bildade på 90-talet. Namnet är en sammansättning av första bokstaven i respektive efternamn.

Gruppen nådde otroliga framgångar, men deras allra största succé är låten "När vi gräver guld i USA", som blev en dunderhit efter att Sverige tagit hem brons i fotbolls-VM 1994. Låten är tidlös sommarplåga och har blivit en klassiker i fotbollssammanhang.

De vann en Grammis för Årets låt och sålde över 500 000 exemplar av albumet med samma titel. När de åkte på turné året efter VM var varenda konsert slutsåld och deras fanbase växte sig allt större.

GES återförenas med ny storslagen show

Redan innan trion bildade ett band hade de framgångsrika solokarriärer. Därför valde de 2003 att gå skilda vägar för att satsa på musiken på varsitt håll.

Men 2018 åkte de ut på en sommarturné tillsammans. Och nu återförenas GES igen för en sista show under namnet "Stanna världen en stund". Den kommer att pågå hela hösten i Stockholm på Cirkus innan Niklas, Anders och Orup beger sig till Göteborg och intar Scandinavium i vinter.

Annons

Hemliga mannen bakom framgångarna: "GES fjärde medlem"

Men nu berättar Orup och Niklas om GES fjärde medlem – Lars Käck, och de menar att om det inte vore för honom hade trion troligtvis splittrats efter den berömda fotbollslåten. Men i stället står de här, 27 år senare, på scen tillsammans.

Det är till en video från deras nya show som både Niklas och Orup delar ett inlägg på Instagram med texten:

"Möt Leif Käck, GES’s fjärde medlem, manager och nära vän! Det är han som stoppar våra värsta förslag och promotar de goda. Det är han som sett hundratals konserter med oss, lidit sig igenom otaliga repetitioner och tagit emot mängder av ångestfyllda/hybrismättade mobilsamtal.

Utan honom inget GES. Då hade vi gjort ”När vi gräver guld i USA” och sen går skilda vägar. Så Leif, allt är ditt fel!"

Annons