Lyckan! Älskade frågesporten kommer tillbaka – han blir ny programledare för Jeopardy

14 dec, 2022, 07:30 
Magnus Härenstam i Jeopardy

Nu gör succéfrågesporten comeback i rutan – och det här är vem som axlar programledarrollen!

Annons
Så ser älskade barnskådespelarna ut i dag!
Så ser älskade barnskådespelarna ut i dag!

Det är få som inte har varma minnen från när Jeopardy rullade på tv under 90- och 2000-talet. Med Magnus Härenstam i spetsen när programmet intog rutan gjorde frågesportsprogrammet succé, och blev snabbt älskad ute i stugorna.

Nu kommer programmet tillbaka – med en helt ny programledare.

Därför fick Magnus Härenstam sparken från Jeopardy

Man behöver knappast förklara vad Jeopardy går ut på, det har ju både blivit sällskapsspel och trisslott. Men för den som behöver fräscha upp minnet är konceptet enkelt: Istället för frågor, är det svaren som de tävlandena får. Frågan, är det sedan upp till deltagaren att lista ut, och därifrån kommer den klassiska frasen "Vad är...".

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Det första avsnittet sändes 1991 i TV4 med Magnus Härenstam, och han gjorde långt över 1 500 avsnitt innan han fjorton år senare fick lämna över stafettpinnen till Adam Alsing.

Magnus Härenstam i Jeopardy-studion
Magnus Härenstam är för många synonym med Jeopardy.

Många saknade Magnus i rutan, och anledningen till att han nobbades av kanalen var helt enkelt för att de ville föryngra programmet. Men Adam Alsing tog över rollen med bravur, men var bara programledare mellan 2006-2007.

Adam Alsing i Jeopardy-studion.
Adam Alsing gjorde stort avtryck som programledare för Jeopardy trots den korta tiden.
Annons

Han är ny programledare för Jeopardy

Sedan dröjde det ett bra tag innan programmet syntes i rutan igen. 2014, sju år senare, sändes 80 avsnitt av Jeopardy på TV8 med Pontus Gårdinger som programledare.

Men nu är det alltså dags igen. Aftonbladet avslöjade under tisdagen att programmet gör comeback, och strax därefter bekräftade Warner Bros. Discovery som ligger bakom nysatsningen beskedet för Expressen.

Programmet kommer sändas på kanal 5, och ny programledare blir ingen mindre än komikern och skådespelaren Mikael Tornving.

– Jag minns ganska exakt vad jag kände när jag fick frågan: jag blev väldigt glad. Jag tyckte om programmet när det gick. Sedan drabbades jag, som vanligt, av tanken ”varför valde de mig?”, säger 61-åringen till Expressen.

En pressbild på Mikael Tornving i en blå skjorta framför en grön vägg
Här har vi honom!

Och visst verkar det som att han vill gå i Magnus Härenstams fotspår och hänga med ett tag.

Annons

– Jag är beredd att köra så länge hälsan håller och jag tillför någonting. De kommer inte få släpa mig skrikande ut från studion, men om de lite försiktigt säger ”Micke, nu börjar du bli lite gaggig”, då får man åka upp till stugan, hälla upp en whisky och invänta döden med värdighet, som jag brukar säga, säger Tornving till Expressen.

Foto: TT

Annons