Magdalena Andersson i tårar – tuffa frågan om familjetragedin

Magdalena Andersson i tårar – tuffa frågan om familjetragedin

Magdalena Andersson, Sveriges första kvinnliga statsminister, hamnade i en svår sits efter en känslig fråga om familjen.

5 saker du inte visste om Magdalena Andersson
Slå på ljud

De senaste veckorna har minst sagt varit hektiska för Magdalena Andersson. Genom att bli vald som Sveriges första kvinnliga statsminister, inte en utan två gånger, har hon blivit historisk.

Det var i samband med skifteskonseljen på Kungliga slottet den 30 november som officiellt tillträdde sin nya post som landets ledare.

Men i det allra sista avsnittet av Skavlan fick svenska folket se en något mer privat sida av Magdalena.

Statsminister Magdalena Andersson om pappans svåra tillstånd

När Fredrik Skavlan får besök av Magdalena i studion berättar hon om de omtumlande händelserna som förändrat hennes liv.

– Det stora processen var när jag insåg att jag skulle bli partiordförande. Det var en period då jag kände mig väldigt väldigt trött och ville helst ligga på soffan och ta det lugnt. Det var nog att kroppen tog in det faktum att "nu händer det här".

Men förutom alla tankar om allt vad det innebär att hon nu är statsminister, delar Magdalena även med sig av en djup sorg hon bär på – nämligen hennes pappa som dog alltför tidigt, och som hon stod väldigt nära.

– Han hade en tio år lång sjukdom, alzheimer, innan han dog. Man bär med sig mycket från det. Hur viktigt det är med kärlek, även under sjukdomstid. Om man inte kan prata med varandra längre så kan man tittar varandra djup in i ögonen, kramas, det finns många sätt att fortsätta kommunicera även med en person som har alzheimers.

Magdalena Anderssons sorg efter pappans död

Hade ni kontakt hela vägen eller försvann han in i en dimma allt eftersom?, frågar Skavlan.

– Han uppfattade mindre och mindre. När mitt första barn föddes då uppfattade han vad som hände, det märkes på honom. Men när mitt andra barn föddes var det inte lika tydligt. Men han var ju fortfarande min pappa som jag älskade så mycket.

Att Magdalena skrivit historia som Sveriges första kvinnliga statsminister menar hon hade gjort hennes pappa otroligt stolt, men att det ändå inte hade varit det som hade haft störst betydelse om han levde i dag.

– Både för honom och för mamma är det viktigaste att jag är en hederlig och rekorderlig person, och att jag har en familj som jag älskar.

Foto: TT

LÄS MER: Krisåtgärden efter kungens möte med Magdalena Andersson – hovet stoppar

LÄS MER: Michael Nyqvists änka Catharina om svåra beslutet – fyra år efter hans död: "Känns så fruktansvärt"

LÄS MER: Kungafamiljen skakas av dödsfall: "Kommer sakna honom"