Marie och Gustav Mandelmann har lämnat – gemensamma beslutet efter fem år

Gustav och Marie Mandelmann

Foto: TT

Makarna har fattat ett beslut.

Marie Mandelmann om bråket: ”Jag sa nej”
1:27

Efter reklamen: Marie Mandelmann om bråket: ”Jag sa nej”

(1:27)

Slå på ljud

Sedan programmet Mandelmanns gård intog rutan 2017 har folk runt om i vårt avlånga land funnit i ro ute på Österlen, genom rutan, det vill säga.

Superparet Gustav och Marie Mandelmann har öppnat upp dörrarna till sitt hem i hela sex säsonger, och verkar inte vilja dra sig undan rampljuset. Tvärtom. När Ernst Kirchteiger tackade för sig och Jul med Ernst, fyllde Mandelmanns jul istället luckan i tablån.

Men nu har paret gjort en drastisk förändring.

Hemligheten avslöjad – så ser Mandelmanns okända dotter ut

Försvinner från rutan

Ja, att stå för julunderhållningen är inga små skor att fylla efter mannen som nästan blivit synonym med julpyssel i rutan: Ernst.

Redan lagom till sommaren kom det dystra beskedet att det för första gången på 14 år inte blir någon sommar med Ernst, och tids nog skulle det visa sig att även julen ekar med hans frånvaro.

Ernst Kirchsteiger

Ernst firar jul utan tv-tittarna i år.

JANERIK HENRIKSSON / TT

Det var 2008 som programmet sändes för första gången, och nu måste alltså tittarna klara sig utan honom. I ett Instagram-inlägg berättade Ernst mer om det drastiska beslutet att lämna rutan:

"Jag behöver skapa mer utrymme för att vara allt det jag vill vara – make, pappa, farfar och konstnär. Och så vill jag hinna laga ännu mera mat!"

Ett år utan Ernst, alltså.

TV4:s tråkiga besked om Ernst Kirchsteiger – försvinner helt från kanalen

Beslutet: Lämnar landet

Men TV4 har meddelat att repriser kommer sändas denna jul, och som om inte det vore nog är det alltså Mandelmanns jul som intar rutan. Man kan lugnt säga att de slår på den stora trumman, för nu kommer nämligen beskedet: de lämnar Sverige!

Efter fem år i rutan lämnar vi Österlen, och beger oss mot varmare breddgrader. Vi får följa med paret på en tågresa genom Europa, ner till bergsbyn Portico di Romagna i norra Italien.

Marie och Gustav Mandelmann på sin gård i Österlen

Paret har packat väskorna och varit ute på kontinenten!

Andreas Hillergren/Aftonbladet/TT

– Det var jättemysigt! Och vi reser ju inte så mycket, så när vi väl gör det vill vi göra det på ett hållbart sätt, säger Marie Mandelmann till Leva och bo.

Och visst kommer man känna igen sig, trots att det är långt ifrån den välbekanta gården.

– Den här byn är ju lite grann som Österlen, en avfolkningsbygd där man är väldigt öppen för att ta emot nya människor, säger Marie till tidningen.

Foto: TT