Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Marie Picasso försvann helt efter Idol – tragiska sanningen bakom namnbytet

08 okt, 2021, 16:00 
AvIndra Nordemar

Marie Picasso vann Idol 2007, men sedan försvann hon från rampljuset. I dag har hon ett nytt namn och kämpar för att bli helt återställd efter hjärntumören.

Annons
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamlaBrand logo
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

Marie Picasso charmade hela svenska folket när hon medverkade i Idol 2007, ett av de åren då programmet var som populärast. Varje vecka röstades hon vidare av tittarna och i slutet av tävlingen stod hon som segrare i Globen.

Men mycket har hänt sedan dess. Globen heter i dag Avicii Arena, och även Marie Picasso heter numera något annat – Shanta Liora. Men namnbytet har en djupare betydelse än vad många kanske tror.

Maria Picassos tid i Idol – led ovetandes av hjärntumör

Tiden i Idol var betydligt tuffare än vad som syntes utåt för Shanta, då Marie. Bakom kulisserna kämpade hon med smärtor som var så intensiva att de fick henne att spy. I podcasten "Värvet" öppnar hon upp sig om sitt lidande bakom scen.

– Tänk dig att du har vanlig huvudvärk, och så tar du det gånger 100. Den blir så stark att ansiktet hänger. Och sedan har du det konstant. Det var en extrem prövning att prestera under de omständigheterna, säger hon.

Annons

Efter sju år av ständig smärta fick hon reda på att hon hade en hjärntumör – då kändes diagnosen nästan som en lättnad.

– Jag kommer ihåg att jag sa att det gör inget om jag dör, bara de tar ut det här.

Bytte namn från Marie Picasso till Shanta Liora

Tre år efter vinsten i Idol opererades hon och operationen gick lyckligtvis bra. Men åren som följde var tuffa.

Trots att Shanta kammade hem hela tävlingen är tiden under och efter Idol en tid hon helst vill glömma. För att börja på ny kula bestämde hon sig för att lägga Marie Picasso bakom sig och byta namn till Shanta Liora.

När hon gästade Nyhetsmorgon 2014, några år efter operationen, berättade hon om beslutet.

– Idol borde ha varit den lyckligaste tiden i mitt liv, det är en sak man får göra en gång i sitt liv. Men när jag tänker tillbaka på den tiden känner jag bara ångest. Total ångest. Och för mig är det svårt att gå vidare och skriva egen musik som kommer inifrån och göra det här på mitt sätt, och ha ett gammalt namn som står för så mycket sorg och så mycket ångest för mig.

Annons

I dag mår hon bättre men kämpar fortfarande på. Under sitt nya namn har hon släppt ny musik. Bland annat fick hon med låten "Alive" i Maltas variant på Melodifestivalen, en låt som handlar om hennes kamp i livet.

– Jag är helt fokuserad på att få tillbaka mitt liv. Jag vill jobba, vara glad, tjäna pengar, få sjunga och ha ett liv som känns bra, säger hon i "Värvet".

Foto: TT

Annons