Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mark Levengoods udda upplevelse - mammans sista önskan om droger: ”Var inte behagligt”

13 jul, 2023, 12:30 
Samuel Björn
Mark Levengood och sin mamma Anja
Idag sändes Mark Levengoods sommarprat i Sommar i P1.

Mark berättar i sitt Sommar i P1 om mammans udda sista önskan.

Annons
Mark Levengood & Jonas Gardell separerar – efter 37 år ihopBrand logo
Mark Levengood & Jonas Gardell separerar – efter 37 år ihop

Mark Levengood förlorade sin mamma Anja 2020. Nu berättar han i Sommar i P1 att hon hade en sista önskan medan hon låg på dödsbädden. Nämligen att få äta en haschbrownie.

En oväntad sista önskan

Det var när Anja låg på palliativ vård på Åland som hon bad om bakelsen som är spetsad med den drogklassade substansen Cannabis. Anja hade inte långt kvar att leva och det var både hon och Mark medvetna om, men när Mark frågade sin mamma om det var något hon ville hinna med att göra innan hon dog fick han ett oväntat svar.

– Hon låg i sängen på palliativa avdelningen och tittade fundersamt upp i taket. Och sen sa hon ”nja, det är klart en sådan där hashbrownie, det vore roligt”, berättar han i sitt sommarprat.

Annons

Anja hade nog gärna velat testat innan men inte kunnat berättar Mark.

– Hon berättade att när vi i min barndom bodde i USA, då läste hon i tidningen om att alla andra gjorde sådana saker, men hon kunde ju aldrig som officersfru på en militärförläggning.

Mark berättar att han inte vill förvägra sin mamma hennes sista önskan och bestämmer sig där och då för att försöka få tag i en haschbrownie till henne.

Mark Levengood och hans mamma Anja
Mark Levengood och mamma Anja på Livet är en schlager på Cirkus i Stokholm 2014.

"Du får äta och berätta för mig"

Sagt och gjort så börjar Mark sin jakt efter mammans sista önskan, och jakten gick snabbt. Han ringer en bekant som på direkten kunde ordna det han var ute efter.

– Redan samma eftermiddag kom han över med en nybakad hashbrownie, berättar Mark.

Men här uppstod ett problem. Mark befann sig i Stockholm och Anja på Åland. Att smuggla över den drogklassade bakelsen med färjan var en idé som de bägge var skeptiska till, så Anja kom på en annan.

Annons

– ”Om vi gör så här, du äter upp den och så berättar du för mig hur det var”, säger hon till sin son i telefon.

Mark som redan kommit såhär långt på vägen att uppfyllan Anjaas sista vilja känner att det inte är dags att sluta nu. Han äter haschbrownien och ringer sedan dagen efter upp Anja för att berätta om upplevelsen.

– Hon sa lyckligt ”vad bra, då ska jag dö nöjd och riktigt glad”.

Men hur var Marks upplevelse då?

Jo han berättar i sommarpratet att haschbrownies inte var något för honom.

– Det var inte behagligt. Kanske åt jag för mycket eller för lite, det kändes som en hiss som åkte upp och ned och så tappade jag balansen helt och somnade och sov i 14 timmar.

Annons