Melodifestivalen-favoritens bidrag har läckt ut – panikbeskedet bara timmar innan sändning

25 feb, 2023, 07:02 
Det är strikt emot regelverket.
Annons

Ikväll går den fjärde och således sista deltävlingen av Melodifestivalen av stapeln i Malmö. I startfältet hittar vi bland annat Loreen, som minst sagt har ett rykte att leva upp till.

Men nu, ynka timmar innan live-sändning, nås vi av ett panikbesked. Loreens låt har läckt ut på nätet – och det är emot reglerna.

SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!
SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!

Chocken: Loreens Melodifestivalen-bidrag har läckt ut i förtid

Det är Aftonbladet som rapporterar om incidenten. Loreen ställer alltså ikväll upp med låten Tattoo, och det är hennes comeback i Melodifestivalen sedan låten Statements 2017.

Men nu har låten alltså redan börjat spridas på nätet, något som är strikt emot reglerna. Enligt SVT:s regelverk får låtarna inte höras av allmänheten innan tävlingen, förutom de korta klipp de själva lägger ut.

Annons

Det klipp som nu läckt ut, är en inspelning från repet, som enbart skulle vara tillgängligt för press, skriver Aftonbladet.

Just nu pågår ett hårt arbete av SVT för att få kontot att plocka ned videon.

"Det är beklagligt att någon bryter mot reglerna och vill förstöra för vår tävling. Vi försöker få kontakt med Twitter för att få videon bortplockad" skriver Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka till tidningen.

Kunde ha diskvalificerats

Men mitt i allt drama har SVT fattat ett beslut. Loreen riskerar inga påföljder, och kan alltså pusta ut och fokusera helt på kvällens uppträdande. SVT svarar Aftonbladet att de tar hänsyn till varje enskilt fall.

För visst hade det kunnat gå betydligt värre. Fråga bara Anna Book, som 2016 blev diskad efter en liknande incident. Hennes låt Himmel för två, som var klar för Melodifestivalen, hade redan spelats upp tidigare, i Moldaviens uttagning till Eurovision.

Annons

Det fanns inte mycket för Anna att göra, och hon snuvades på sin plats i startfältet, allt enligt SVT:s regelverk. Istället fick hon komma till turnén som mellanakt, en klen tröst efter en sådan trist händelse.

– Hon mår fruktansvärt dåligt, det går inte att beskriva i ord, sa maken Roberto till Nöjesbladet.

Foto: TT

Annons